Nvidia inledde CES 2013 med lanseringen av företagets senaste systemprocessor Tegra 4, med fyra kärnor enligt arkitekturen ARM Cortex-A15 och en femte "kompanjonkärna", en strömsnål beräkningsenhet som tar över vid låg belastning och därmed förlänger batteritiden. Samsung introducerar nu det senaste flaggskeppet med en liknande princip enligt konceptet big.LITTLE från ARM.

Modellen big.LITTLE går ut på att kombinera den högpresterande Cortex-A15, med den svagare, mer strömsnål Cortex-A7 som kan ta över vid låg belastning. Samsungs senaste processor Exynos 5 Octa är bestyckad med totalt åtta fysiska kärnor, bestående av två kluster uppbyggda av fyra Cortex-A15- respektive Cortex-A7-kärnor.

De båda klustren kan automatiskt växla mellan varandra beroende på belastning, men ska inte kunna vara aktiverade samtidigt. Det är således ett koncept som liknar det i Tegra 4, och det är därför en tolkningsfråga om Exynos 5 Octa ska betraktas som en åtta- eller fyrkärnig modell.

Den nya Exynos 5 Octa produceras på Samsungs purfärska 28 nanometerteknik, till skillnad från 32 nanometer för Exynos 5 Dual som används i Google Nexus 10 och Samsungs senaste Chromebook. Den nya processorn ska tack vare detta och dess big.LITTLE-uppbyggnad ha upp emot 70 procent lägre strömförbrukning vid användning än Exynos 5 Dual.

Klockfrekvenser och övriga specifikationer för den nya processorn framgår inte, och det är inte heller känt vilka produkter Samsung planerar använda Exynos 5 Octa till.

Källa: Anandtech.