På CES 2013 i januari visade moderkortstillverkaren Gigabyte modeller för AIO Thin Mini ITX, en formfaktor som tagits fram av Intel och som är avsedd för allt-i-ett datorer. Det sistnämnda innebär att datorkomponenterna integreras i skärmen. Nu släpps fristående moderkort för standarden.

Gigabyte publicerar specifikationerna för modellerna GA-H77TN och GA-B75TN, båda med måtten 17 x 17 centimeter – samma dimensioner som Mini ITX. Den nya formfaktorn handlar istället om att få ned höjden för att passa bakom en skärmpanel.

Nykomlingarna bygger på Intels styrkretsar H77 respektive B75 med sockel LGA 1155, vilket innebär att processorer ur familjerna Sandy- och Ivy Bridge passar. Det maximala TDP-värdet är dock 77 watt, vilket är varför vissa Sandy Bridge inte går att använda.

I övrigt är specifikationerna mycket snarlika, med ett undantag. Gigabyte GA-B75TN har tre SATA 3,0 Gbps och en ensam SATA 6,0 Gbps medan GA-H77TN byter ut en 3,0 Gbps mot en extra 6,0 Gbps. Vidare återfinns anslutningar för upp till fem USB 2.0, en mSATA för SSD samt en Mini PCI Express x1 för trådlöst nätverkskort.

Därutöver märks plats för två DDR3 SO-DIMM, med officiellt stöd för upp till 8 GB minne i 1 600 MHz (1,5 V). Det bjuds på en relativt sparsmakad I/O-panel, vilket är en effekt av den tunna profilen. Det återfinns en Displayport, HDMI, Ethernet, fyra USB 2.0, två 3,5 mm-uttag för hörlurar och mikrofon samt en ingång för en strömadapter.

Även om Gigabytes moderkort nu är på väg ut i handeln saknas en viktig ingrediens innan vem som helst kan sätta ihop en egen AIO-dator. Tillgången på chassin med skärmpaneler är så gott som obefintlig och än så länge ser det inte ut som något företag satsar på den delen av marknaden.