Konceptet Ultrabook myntades av Intel för att möta den nedåtgående försäljning av persondatorer och till viss del även avvärja hotet från surfplattorna. Att datorerna blir tunna och lättare samt utrustas med pekskärmar är nu viktiga försäljningsargument och det sistnämnda ska även bli obligatoriskt med nästa generation Ultrabook. Det sistnämnda sätter dock käppar i hjulen för tillverkarna.

Enligt Richard Shim på analytikerfirman Displaysearch är efterfrågan på datorer med Windows 8 och pekskärm fortfarande osäker. Skärmtillverkarna är därför tveksamma till att öka produktion av paneler för PC-marknaden, utan fortsätter att fokusera på surfplattor och smarta telefoner.

Utöver ett fortsatt fokus på handhållna enheter är det brist på slimmade skärmpaneler, vilket är den populäraste metoden för att reducera profilen på en dator. Bristen beror dock inte på svårigheter vid tillverkningen av panelerna och det tillhörande glaset, som mäter ynka 0,4 millimeter eller mindre.

Problemen ligger istället i att transportera de färdiga skärmarna till datortillverkare utan att de går sönder på vägen. Skärmtillverkarna AU Optronics och Innolux är de enda som gjort de nödvändiga investeringarna för att kunna erbjuda säker transport av tunna skärmar i stora volymer.

Under 2013 beräknas leveranserna av ultratunna datorer uppgå till 44,2 miljoner enheter utgöra 21,4 procent av marknaden. Datorer med pekskärm väntas hamna på cirka 27,2 miljoner enheter, med en marknadsandel på 13,1 procent. De båda kategorierna väntas växa stadigt och under 2014–2015 bli en de-facto standard i de övre prisklasserna.