På CES 2013 i januari introducerade Nvidia nya Tegra 4 "Wayne". Denna modell är anpassad för hög prestanda, men saknar integrerat modem för mobilt bredband, vilket är viktigt för att möjliggöra strömsnåla enheter i lägre prisklasser. För denna marknads avsätts istället Tegra 4i "Grey" med inbakat modem för 4G/LTE.

Likt Tegra 4 innehåller Tegra 4i fyra kärnor och en "kompanjonskärna", det sistnämnda en strömsnål beräkningsenhet som tar över vid låg belastning, exempelvis beräkningar från applikationer i bakgrunden när skärmen är avstängd. Med detta knep förlängs batteritiden.

Av kostnadsskäl används inte Cortex-A15 utan en modifierad version av processorarkitekturen Cortex-A9, vid namn Cortex-A9 R4 på 2,3 GHz. Utöver högre klockfrekvenser har arkitekturen även 15–30 procent högre IPC (instruktioner per klockcykel). Tillsammans ska det bidra till fördubblad prestanda i jämförelse mot dagens Tegra 3.

Processorn ackompanjeras av samma grafikarkitektur som Tegra 4, dock med färre beräkningsenheter: 60 kärnor mot 72 stycken i Tegra 4. Detta är dock fem gånger mer än i Tegra 3. Bland finesserna märks stöd för OpenGL 4.x, fysikacceleration via PhysX samt stöd för generella typer av beräkningar, exempelvis acceleration av HDR-fotografering (High Dynamic Range).

I praktiken ska Tegra 4i, likt Tegra 4, kunna fånga två bilder på 0,2 sekunder med HDR. Detta ska eliminera problem med skuggbilder och göra det möjligt att använda High Dynamic Range i så gott som alla sammanhang. Accelerationen är helt transparent för kameraapplikationen som används och behöver således ingen särskild anpassning för Nvidias systemprocessor.

Efter Qualcomms stöddiga uttalande om att Tegra 4 inte har något intressant att erbjuda passar Nvidia på att dra jämförelser mot rivalens senaste Snapdragon 800-serie. Nvidia hävdar att både Tegra 4 och Tegra 4i har högre prestanda vid heltalsberäkningar, men utelämnar samtidigt prestandasiffrorna vid flyttalsberäkningar.

Modemet Nvidia i500 integreras och pressar arean

Nvida köp av Icera omsätts till ett mjukvarubaserat modem under eget varumärke: Nvidia i500. Denna levererar stöd för 4G/LTE och ska klara av hastigheter uppemot 100 megabit per sekund (klass 3). I framtiden ska modemen även kunna hantera 150 Mbps (klass 4) via en uppdatering av mjukvaran. Att modellen är mjukvarubaserad gör det även möjligt att programmera om kretsen för att stöda framtida standarder och frekvensband.

Det mjukvarubaserade modemet är helt integrerat i Tegra 4i, med exakt samma funktionalitet som den separata krets som kan paras ihop med Tegra 4. Integrationen möjliggör lägre strömförbrukning, enklare implementering i slutprodukter och därmed kostnadsbesparingar. Integrationen möjliggörs av ett byte till 28 nanometers tillverkningsteknik, medan den separata i500-kretsen produceras i 65 nanometer.

Både Tegra 3 och Tegra 4 har en kretsyta på cirka 80 mm², men Tegra 4i mäter endast 60 mm², trots det integrerade modemet. Enligt Nvidia uppgår arean till cirka hälften av konkurrerande lösningar (med inbyggt LTE-modem).

Tegra 4i kommer även finnas tillgänglig i POP-konfiguration, vilket innebär att systemminnet kan staplas ovanpå processorn. Det ger lägre strömförbrukning och sparar dessutom plats på kretskortet, som i sin tur sänker produktionskostnaderna.

Phoenix blir referensplattform – 1080p standard i mobiltelefoner

För att ge tillverkarna hjälp på traven har Nvidia även tagit fram en referensplattform, eller närmare bestämt mobiltelefon, för Tegra 4i vid namn Pheonix. Telefonen har en tjocklek på åtta millimeter och en skärm på fem tum med upplösningen 1080p. Det innebär dock inte att Nvidia har för avsikt att börja sälja mobiltelefoner direkt till slutkunder.

Phoenix är en referens tillverkare kan använda och inspireras av vid utvecklingen av egna telefoner baserade på Tegra 4i. Detta förfarande sänker kostnader relaterade till utvecklingen av nya produkter samt reducerar utvecklingstiden. I praktiken innebär det att telefoner med Tegra 4i snabbare kan hitta ut på marknaden.

Den nya systemkretsen blir en instegsmodell i Tegra-familjen, främst avsedd för mobiltelefoner i prisklasserna 100–300 dollar (utan abonnemang). Skärmar med upplösningen 1080p är visserligen en lyxvara i dagsläget, men enligt Nvidia kommer detta att vara normen när Tegra 4i börjar dyka upp i kommersiella sammanhang.

Tegra 4i i slutet av året

Enligt Nvidia levereras nu tidiga testexemplar av Tegra 4i till mobiltelefontillverkare för validering, men färdiga modeller dröjer till i slutet av året. Det dröjer dock ännu längre, till det första kvartalet 2014, innan Tegra 4i börjar synas till i någon större skala.