Uppesittarkväll: Playstation Meeting 2013

Natten mot torsdagen är det dags för Sonys presskonferens och den förmodade introduktionen av Playstation "Orbis". Följ händelserna live i SweClockers forum.

Nyhetsflöde


[02:03] Då var det över! Inga bilder på själva spelkonsolen, lanseringsdatum eller priser. Sony stannar vid att tala om en lansering framåt julen 2013.

ps4.jpg

[01:58] Activision med spelstudion Bungie utvecklar Destiny för PS4. "Nästa generations first person shooter för onlinespel."

destiny.jpg

[01:54] Diablo III till Playstation 3 och 4. Nu fattas bara mus och tangentbord.

[01:52] Blizzard, som vanligtvis fokuserar på PC-spel, är med på banan och inleder ett strategiskt samarbete med Sony.

[01:39] Spelen som visas har extrem detaljrikedom och mycket realistisk ljussättning, till den grad att läsare undrar om det verkligen är in-game.

[01:27] Alla större spelutvecklare världen över kommer att släppa titlar för Playstation 4.

[01:19] Vid sidan om alla spel visas ett teknikdemo med semitransparenta ytor som används för att skapa ett mycket realistiskt människohuvud. Påminner en hel del om Nvidias gamla Human Head, fast mycket bättre.

ge.jpg

[00:50] Ironiskt nog är Sonys övergång till x86 det bästa som hänt PC-spelvärlden på mycket länge. Bättre multiplattformstitlar och betydligt bättre utnyttjande av modern hårdvara står för dörren.

[00:46] ... och inte ett ord om skivor eller Blu-ray.

[00:42] Ingen bakåtkompatibilitet med spel för Playstation 3.

[00:38] Gissningen är som följer: Fyra moduler AMD Piledriver, totalt åtta kärnor, i kombination med AMD Pitcairn med 160 GB/s minnesbandbredd och en maximal teoretisk beräkningskraft på två teraflops. Det sistnämnda är mer eller mindre identiskt med Radeon HD 7850/7870. Till systemet används 8 GB delat GDDR5-minne. Detta motsvarar (mellan tummen och pekfingret) en gamingdator i 7 000–kronorsklassen.

[00:37] Fjärrspela med PSP Vita som klient. Playstation 4 agerar server.

Skärmbild (102).jpg
Skärmbild (120).jpg

[00:35] Integrering med Ustream och Facebook.

[00:33] Det blir möjligt att strömma video till vänner från spelkonsolen.

[00:32] Gaikai gör det möjligt att "omedelbart" (utan nedladdning) prova spel innan köp.

[00:31] Playstation Network blir "världens snabbaste och kraftfullaste" spelnätverk.

Skärmbild (98).jpg

[00:30] Molntjänsten Gaikai blir en del av Playstation 4 – strömmande spel via nätet.

[00:27] Styrning och integrering med PSP Vita och andra Sony-produkter.

[00:25] Allt är inte PC. Det finns en extra specialdesignad processor som ska användas för att ladda ned och uppdatera spel i bakgrunden.

[00:21] Mycket pekar mot att Sony använder grafikkretsen AMD Pitcairn, känd från Radeon HD 7800-serien.

[00:19] GPU med förmågan att användas för generella beräkningar, det vill säga GPGPU. Fysikmotor: Havok.

[00:18] GPU med två teraflops beräkningskraft ackompanjerat av GDDR5-minne med 160 GB/s bandbredd.

[00:17] Handkontrollen har inbyggd pekplatta och Light Bar, det sistnämnda för avläsning av rörelser likt Playstation Move. En fristående kameraenhet krävs för att det hela ska fungera.

Skärmbild (68).jpg
Skärmbild (74).jpg
Skärmbild (90).jpg
Skärmbild (67).jpg
Skärmbild (72).jpg
Skärmbild (70).jpg
Skärmbild (69).jpg

[00:17] Ny handkontroll: Dual Shock 4. Identisk med den läckta bilden nedan.

[00:16] Processor med åtta kärnor och x86-arkitektur. Specialdesignad GPU från PC-världen och 8 GB delat minne.

Skärmbild (64).jpg

[00:16] "En plattform av och för spelutvecklare". Det är x86!

[00:10] Playstation 4 ska göra det möjligt för utvecklare att testa nya affärsmodeller, inklusive episodiskt innehåll och Free 2 Play.

Skärmbild (35).jpg

[00:08] Det är officiellt: Playstation 4.

[00:04] Sony lovar stärka ekosystemet både genom hårdvara och mjukvara.

Skärmbild (30).jpg

► Playstation Meeting 2013 är igång!

[23:55] Runt 4 000 nattsuddare är med oss ikväll. Fem minuter kvar!

[23:50] En buffrande testvideo är inget gott tecken, men vi håller tummarna för att tekniken fungerar. Tio minuter kvar!

[23:40] Dags att sätta på kaffe och plocka fram godisskålen, för nu vaknar videoströmmen till liv. Tjugo minuter kvar!

[22:49] För ett litet tag sedan rapporterades det om att Sony skickat ut en ny handkontroll till utvecklare. Enligt bilder som cirkulerar på nätet är den mycket lik nuvarande Dual Shock, med det viktiga tillägget att en pekplatta (inte pekskärm) syns till ovanför de analoga styrspakarna. En annan nyhet sägs vara att användaruppgifter ska kunna sparas ned i kontrollen för att underlätta inloggning och långa spelnätter på bortaplan.

ps4prototype.jpg

[22:14] Förutsatt att AMD verkligen har ett finger med i spelet går det att få en ganska bra indikation om lanseringsdatumet i den senaste kvartalsrapporten. Inbäddade lösningar, där specialdesignade kretsar ingår, beräknas växa från 5 till 20 procent av omsättningen i årets fjärde kvartal.

[22:05] Enligt VGChartz.com har Sony sålt 72,8 miljoner Playstation 3 världen över. Det är nästan dött lopp med Xbox 360 på 74,3 miljoner enheter. Nintendo tar hem ronden med hela 99 miljoner exemplar av Wii.

[21:55] Playstation 3 var en förhållandevis dyr spelkonsol. I Sverige lanserades inledningsvis endast modellen med 60 GB hårddisk, som vid introduktionen den 23 mars 2007 kostade 5 995 kronor. Först ett halvår senare släpptes en billigare variant med 40 GB lagringsutrymme.

[21:33] Den som ser fram emot underverk med Grand Theft Auto V på en helt ny spelkonsol riskerar att bli besviken. Rockstar Games har redan klargjort att GTA V inte anpassas för nästa generations spelmaskiner. Effekten av högupplösta texturer och kantutjämning, som är en smal sak att lägga till, ska däremot inte underskattas. Det förutsätter dock att spelet överhuvudtaget dyker upp till Playstation 4, något som ännu inte tillkännagivits.

[21:06] Ett eventuellt byte från PowerPC till x86 sätter effektivt stopp för bakåtkompatibiliteten med dagens spel för Playstation 3, såtillvida att Sony inte har några magiska knep i rockärmen. I spelvärlden spekuleras det om att Sonys uppköp av molntjänsten Gaikai syftar till att ändå göra det möjligt att spela äldre titlar. Gaikas servrar tar hand om beräkningarna och skickar vidare bilden till vardagsrummen via internet, men kostnadsfritt blir det förmodligen inte.

[20:40] En sällan uppmärksammad finess i AMD:s grafikarkitektur Graphics Core Next är Partially Resident Textures (PRT), som är till för nästa generations spelmotorer. Istället för att repetera samma texturer om och om igen för att spara prestanda kan grafikprocessorn läsa in delar av en gigantisk textur, detta till liten eller ingen prestandaförlust. Det möjliggör större variation i framförallt landskap och miljöer. En liknande teknik används i Id Softwares "Rage" (megatextures).

PRT_960W.jpg

[19:54] När det kommer till hårddiskar är det inte lagringsutrymmet i sig som kostar pengar utan framförallt antalet plattor och dess lagringsdensitet. Hårddiskar i storleksklassen 2,5 tum finns kommersiellt tillgängliga med kapaciteter upp till 2 TB, men dessa modeller är för dyra för att användas i en spelkonsol. Mer rimligt är en hårddisk med en platta på 320 eller 500 GB, som kostar någon enstaka hundralapp i tillverkarledet.

[19:29] Dagens spelkonsoler har kritiserats för att innehålla för lite systemminne, vilket framförallt hindrar spel i 1080p. Som kuriosa kan nämnas att dagens spotpris för fyra gigabyte DDR3-minne är cirka 18 dollar. Det skulle således kosta Sony (högt räknat) cirka 110 kronor per spelmaskin. Priset för GDDR5-minne är högre och varierar även stort beroende på hastighet.

[19:19] Att använda en CPU med integrerad grafik är inte heller någon dum idé, trots att denna inte räcker till för tyngre spel. Grafikdelen i AMD A-serien kan utnyttja Dual Graphics och arbeta i tandem med den separata grafikkretsen. Dessutom skulle spelkonsolen kunna växla till den integrerade grafiken vid låg belastning, exempelvis vid mediauppspelning eller enklare spel, och därigenom sänka strömförbrukningen och ljudnivån.

[19:12] Används en GPU i nivå med dagens gamingmodeller i Radeon-serien öppnar detta upp för en mängd intressanta användningsområden. Bland dessa kan nämnas GPGPU-acceleration av fysik- och partikeleffekter samt stöd för uppspelning av video i 4K-upplösning.

[19:01] För er som inte hängt med i ryktesfloran är det hetaste kandidaten till CPU i Playstation 4 en variant av AMD A-serien "Trinity" med fyra kärnor "Piledriver", även känd som den andra generationens "Bulldozer". Denna sägs kombineras med en diskret GPU ur generation Southern Islands med arkitekturen Graphics Core Next, det vill säga mycket likt Radeon HD 7000-serien.

[17:51] Sony bekräftar att presskonferensen kommer att sändas live på nätet. Videoströmmen från Ustream.tv är inlänkad i denna artikel (överst). Alternativa länkar: Ustream, Twitch.

[14:51] På Twitter skvallrar Gamespots vd Daniel A. DeMatteo om en förhandsvisning av Battlefield 4, ett meddelande även skickats vidare via EA Games officiella konto. Diskussionerna går nu varma om detta är en lanseringstitel för Playstation 4 och att spelet kan visas upp på presskonferensen inatt.

Kommentarer till artikeln

826 debattinlägg

Skicka en rättelse
I samarbete med HP Store
22

Quiz: Om datortillverkaren HP

I samarbete med HP Store bjuder vi på ett onsdagsquiz om denna anrika datortillverkare. Vad kan du om HP och dess historia? Läs mer

1

Microsoft stänger ned Halo Online-modden Eldewrito

En modd till det numera nedlagda gratisspelet Halo Online stängs nu ned av Microsoft, med anledning av att bolaget måste skydda sitt varumärke. Läs mer

4

Forumet: Nvidia släpper ny drivrutin för Battletech och Frostpunk

Nya spellanseringar innebär i vanlig ordning en ny drivrutin från Nvidia. Har du installerat den? Hur funkar den för dig? Gå in i tråden och diskutera! Läs mer

33

Elsäkerhetsverket varnar för laddare från e-handelssajten Wish

Myndigheten Elsäkerhetsverket har nu testat tio USB-laddare köpta från webbplatsen Wish, och konstaterat att samtliga har så pass allvarliga brister att de är farliga att använda. Läs mer

9

TSMC går in i produktion på 7 nanometer för nästa generations grafikkort och Iphone

Lagom till lanseringen av Apples nästa generations Iphone inleder TSMC storskalig produktion på 7 nanometer, som dessutom ska användas för högpresterande lösningar som grafikkort. Läs mer

4

Fulkultur om Travelers – när Kanada gör tidsresor

Det är återigen dags för nytt avsnitt av Fulkultur, som denna vecka handlar om Netflix-serien Travellers. Läs mer

21

Samsung lanserar SSD-enheterna 970 Evo och 970 Pro

Samsung lanserar nu sin tredje generation av SSD-enheter, vilka får namnen 970 Evo och 970 Pro och kommer med förbättrad prestanda samt en ny minneskontroller. Läs mer

8

EK Water Blocks släpper vattenblock för Asus ROG Strix X470-F

Kylartillverkaren EK Water Blocks fortsätter satsa på andra generationens AMD Ryzen, då de nu släpper ett vattenblock skräddarsytt för moderkortet Asus ROG Strix X470-F. Läs mer

27

Nintendo Switch hackas – öppnar upp för fusk och skräddarsydd mjukvara

Genom att kringgå kontrollen av signeringar vid uppstart kan skräddarsydd mjukvara köras på Nintendos spelkonsol Switch. Detta öppnar upp för såväl utveckling som piratkopiering. Läs mer

235

AMD Ryzen 5 2400G och Ryzen 3 2200G "Raven Ridge" med Vega-grafik

Läs SweClockers test av Raven Ridge, nu uppdaterat med nya resultat efter AMD:s senaste mikrokodsuppdatering. Läs mer

7

Mikrokodsuppdatering löser prestandaproblem med AMD Ryzen 5 2400G

SweClockers uppdaterar recensionen av processorn Ryzen 5 2400G, då AMD släppt en mikrokodsuppdatering som åtgärdar de tidigare rapporterade prestandaproblemen med modellen. Läs mer

26

Webbläsaren Mosaic fyller 25 år

För cirka 25 år sedan lanserades version 1.0 av Mosaic, vilken var den första webbläsaren med möjlighet att visa bild och text på samma sida. Läs mer