AMD lanserar A-serien "Richland" för bärbara datorer

AMD lanserar A-serien "Richland" för bärbara datorer

Bärbara datorer står först i kön när AMD lanserar den nya A-serien "Richland" med löftet om uppemot 20 procent bättre prestanda än dagens Trinity.

För inte ens ett år sedan lanserade AMD arkitekturen Trinity för bärbara datorer med huvudnummer som den andra generationens Bulldozer-kärnor och integrerad grafikdel ur Radeon HD 7000-serien. Nu introduceras efterträdaren Richland, som levererar få nyheter men desto mer på prestandafronten.

Richland_4.jpg

Till mångt och mycket kan Richland ses som en ny revision av Trinity. Det handlar fortfarande om fyra processorkärnor enligt arkitekturen Piledriver och grafik via Terascale 3, som följer VLIW4-arkitekturen med upp till 384 streamprocessorer. Antalet transistorer är fortfarande cirka 1,3 miljarder och kretsytan uppgår till 246 mm².

Trots detta lovar AMD stora prestandavinster. Genom tillverkningstekniska förändringar samt smärre optimeringar ska Richland leverera ett stort lyft i "prestanda per watt" i jämförelse med föregångaren Trinity.

Specifikationer: AMD A-serien "Richland"

A10-5750M

A8-5550M

A6-5350M

A4-5150M

Familj

Richland

Richland

Richland

Richland

Processorarkitektur

Piledriver

Piledriver

Piledriver

Piledriver

Kärnor

4

4

2

2

CPU Base Clock

2,5 GHz

2,1 GHz

2,9 GHz

2,7 GHz

CPU Turbo Clock

3,5 GHz

3,1 GHz

3,5 GHz

3,3 GHz

L2-cache

2 x 2 MB

2 x 2 MB

1 MB

1 MB

Grafik

HD 8650G

HD 8550G

HD 8450G

HD 8350G

Grafikarkitektur

VLIW4

VLIW4

VLIW4

VLIW4

Streamprocessorer

384

256

192

128

GPU Base Clock

533 MHz

515 MHz

533 MHz

514 MHz

GPU Turbo Clock

720 MHz

720 MHz

720 MHz

720 MHz

Minnesstöd

1 866 MHz

1 600 MHz

1 600 MHz

1 600 MHz

TDP

35W

35W

35W

35W

Inledningsvis lanserar AMD nya Richland med TDP-värden på 35 watt. Det värdet är även justerbart för datortillverkare, vilket ska ge större flexibilitet vid integreringen i färdigbyggda system. Hur detta går till framgår dock inte – men det går att justera 15–20 procent både upp och ner. Richland använder samma sockel som Trinity, vilket gör att tillverkarna enkelt kan uppgradera nuvarande datormodeller med Richland.

AMD passar även på att döpa om den integrerade grafiken till HD 8000-serien. Företaget uppger att det inte är ett försök att vilseleda konsumenter. AMD hävdar tvärtemot att "modellbeteckningarna motsvarar prestandan" i en dedikerad lösning.

Radeon_8000M_0001_Layer 16.jpg

Grafikkortsserierna i familjen Solar System är Dual Graphics-kompatibla

Den integrerade grafiken kommer också fungera i Dual Graphics med den senaste generationens grafikkort för bärbara datorer "Solar System". Detta är en nyhet eftersom Trinity bygger på en VLIW4-arkitektur medan grafikkorten i Solar System använder Graphics Core Next (GCN).

Klockfrekvenserna för de nya modellerna ökas med 200–300 MHz från Trinity och toppmodellen A10-5750M får stöd för DDR3-minne i upp till 1 866 MHz. För grafikdelen handlar det om ökningar på 18–65 MHz för streamprocessorerna, som till antalet är upp till 384 stycken (beroende på modell).

Trots att det på pappret handlar om förhållandevis små frekvensökningar lovar AMD prestanda "i nivå med en helt ny plattform". Att Richland ska prestera upp till 20 procent bättre än Trinity förklaras genom smartare algoritmer, som på ett mer effektivt sätt hanterar processorn turbofrekvenser.

Smartare turbo – förlängd batteritid

Richland_10.jpg
Richland_11.jpg
Richland_12.jpg
Richland_13.jpg

De nya algoritmerna låter inte enbart strömförbrukningen avgöra om processorn får nyttja högre turbofrekvenser. Även temperaturerna i processorn är en bidragande faktor, vilket gör att Richland mer frekvent arbetar i högre turbofrekvenser än Trinity.

AMD talar även om att turbo-funktionen är mer sofistikerad på annat håll. Då CPU och GPU är på samma krets och delar samma kylarlösning är det en svår balansgång vilken som ska tillåtas köras i höga frekvenser, konsumera mer ström och därmed bli varmare. I Trinity antog processorn att om en del behövde mer kraft fanns det troligtvis god anledning till det och den fick det tilldelat per automatik.

I exempelvis spel kan det GPU eller CPU vara en flaskhals till det andra. Richland räknar ut om det finns en flaskhals och justerar detta genom att ge det ena mer svängrum än det andra. I ett spel som är väldigt CPU-krävande får den delen således mer utrymme att arbeta i högre turbofrekvens än GPU-delen och vice versa. De nya algoritmerna hjälper även upp batteritiden, då processorn mer sällan arbetar i onödigt höga turbofrekvenser när det inte behövs.

Richland_6.jpg

En svag punkt hos Trinity är att processorn drar förhållandevis mycket ström i videouppspelning. Det är korrigerat med Richland som drar upp till 47 procent mindre. Richland ska därför erbjuda 25 procent längre batteritid vid videouppspelning än Trinity.

I övriga typer av applikationer är skillnaden mer marginell och syns mest i övriga systemet. För den referensplattform AMD utför batteritesterna på har företaget plockat ut bättre kringliggande komponenter, för att dra ner hela systemets strömförbrukning. AMD uppger att det kommer samarbeta med partnertillverkare för att de ska åstadkomma samma sak.

Varumärket Vision fasas ut

AMD_Logotype.jpg

Varumärket Vision fick aldrig det genomslag AMD hoppats på. Därför slopas nu Vision och ersätts av en enkel logotyp, som är av fyra beståndsdelar:

I toppen syns AMD:s namn och företagslogotyp klart och tydligt. Det här kombineras med ett, enligt företaget, mer logiskt namnschema med ett nummersystem. Bakom siffran kommer olika färger att nyttjas där en "starkare" färg symboliserar en kraftfullare produkt. Slutligen ger botten ytterligare en beskrivning av plattformen. I exemplet återfinns ordet Elite, vilket symboliserar att det är det bästa från AMD:s sortiment.

Ny mjukvara med Richland

Richland_3.jpg

Utöver nytt varumärke levererar AMD de nya processorerna med mjukvara till datortillverkare. Bland nyheterna är tre applikationer optimerade för att använda den inbyggda grafikdelen. Först ut är handgester, som kan användas som ett substitut till pekskärm.

Det andra är ansiktsigenkänning, vilket möjliggör inloggning på datorn genom att titta in i webbkameran och blinka. Slutligen handlar det om Screen Mirror för att trådlöst skicka bild till extern skärm via DLNA – vilket kan ses som en konkurrent till Intels stängda lösning Wireless Display.

Lägre strömförbrukning

AMD avslöjar att Richland i 35 watts utförande levererats till partnertillverkare sedan slutet av 2012. Modeller på 17–25 watt kommer levereras "inom kort" och är lanserade innan slutet av årets första hälft. Enligt uppgifter till SweClockers kommer detta ske innan Computex i början av juni. För dessa modeller talar AMD om en prestandaökning på uppemot 40 procent mot föregångarna Trinity med samma TDP-värde.

Slutligen meddelar AMD att Richland inte innebär en försening av nästa generations APU med kodnamnet Kaveri, som fortfarande ska lanseras i slutet av 2013.

Kommentarer till artikeln

44 debattinlägg

29

Fortsatt stort intresse för Geforce RTX 2000-serien hos svenska återförsäljare

SweClockers frågar svenska återförsäljare om försäljningen av Nvidias nya grafikkortserie, och det framgår att intresset fortsatt är stort bland kunderna. Läs mer

29

Intel flyttar tillverkning av kretsar från 14 nanometer till 22 nanometer

Tvärtemot tidigare dementi bekräftas att Intel flyttat åtminstone en kretsdesign från 14 nanometer till äldre 22 nanometer, i ett försök att råda bot på Intels och datorindustrins kapacitetsproblem. Läs mer

32

Eurocom: "Intel Core i9-9900K och i7-9700K har fastlödda värmespridare"

Datortillverkaren Eurocom bekräftar uppgifterna om fastlödda värmespridare för toppmodellerna i Intels kommande familj Coffee Lake Refresh. Intel Core i5-9600K förblir ett frågetecken. Läs mer

25

Gigabyte lanserar prispressade M.2-enheter i UD Pro-serien

Gigabyte tar sikte på prismedvetna datorbyggare med nya M.2-enheter i UD Pro-serien, vilka kommer i storlekarna 128, 256 och 512 GB. Läs mer

13

Nvidia släpper drivrutin för Geforce RTX 2080 och RTX 2080 Ti

Geforce RTX 2080 finns nu tillgängliga att köpa, och Nvidia släpper därför en ny drivrutin med stöd för modellerna samt optimeringar för flera kommande speltitlar. Läs mer

98

Forumet: Behåller du din bokning på RTX-serien?

Med testerna ute är det sanningens minut för alla de som förbokat Geforce RTX 2080 Ti eller RTX 2080. I forumet undrar ClintBeastwood hur läget ser ut. Läs mer

441

Test: Nvidia Geforce RTX 2080 och RTX 2080 Ti – världens snabbaste grafikduo

Strålspårning, maskininlärning och ruskigt hög spelprestanda. Det har blivit dags att lyfta på locket för Nvidia Geforce RTX 2000-serien och arkitekturen Turing – RTX ON! Läs mer

8

Mozilla släpper Firefox Reality – webbläsare anpassad för VR

Mozilla släpper en ny version av sin Firefox, vilken får namnet Firefox Reality och är anpassad för virtuell verklighet. Läs mer

33

SweClockers testar bubbelgum i läskform

LäskBlaskers (eller var det SweLäskers?) är tillbaka för att testa äckliga läskedrycker. Denna gång med smak av bubbelgum! Läs mer

61

Take-Two: "Strömma spel utan fördröjning verklighet inom några år"

Att strömma spel över nätet innebär ofta lång fördröjning och andra problem som drar ned upplevelsen. Enligt Take-Twos VD Strauss Zelnick kommer dock dessa vara lösta inom några år. Läs mer

93

Sony tillkännager Playstation Classic med 20 förinstallerade spel

Efter succéerna Nintendo NES Classic Edition och SNES Classic Edition följer Sony upp med en alldeles egen klassiker, som levereras med 20 förinstallerade spel. Däribland Final Fantasy VII. Läs mer

22

Test: Silverstone Nightjar NJ450-SXL – fläktlöst nätaggregat i formfaktorn SFX-L

Silverstone äntrar testlabbet med det helt fläktlösa nätaggregatet Nightjar NJ450-SXL, som ska erbjuda en knäpptyst upplevelse i formfaktorn SFX-L för ultrakompakta byggen. Läs mer