Processortillverkaren Intel lägger mycket krut på konceptet Ultrabook, som ska bereda väg för en ny generation ultraportabla datorer. För att få kalla en dator för Ultrabook måste datortillverkarna följa ett antal riktlinjer, som stegvis skärps allteftersom teknikutvecklingen går framåt.

Den första generationen Ultrabook inleddes med processorarkitekturen Sandy Bridge, som sedan följdes upp med den andra generationen och Ivy Bridge. Medan Intel ökat kraven på de flesta fronter har batteritiden lämnats orörd: minst fem timmar och allra helst åtta timmar under drift.

I juni lanserar Intel den tredje generationen Ultrabook med processorarkitekturen Haswell. Nu uppger flera källor till SweClockers att detta innebär höjda krav på batteritiden. För att kvala in som en Ultrabook måste en dator uppnå sju timmar batteritid medan rekommendationen skärps till tio timmar.

Samtidigt noteras att Intel även ökar kraven på andra håll. Det handlar framförallt om tunnare profilmått, men på rekommendationslistan syns även hög upplösning tillsammans med ett "tiotal nya punkter". Det är sedan tidigare känt att pekskärm och stöd för Wireless Display står med på listan.

Lanseringen av Haswell inleds med fyrkärniga processorer för stationära och bärbara datorer. De dubbelkärniga modellerna för Ultrabook anländer kort därefter. Intel satsar på att dessa ska hinna till marknaden lagom till skolstarten, det vill säga framåt sensommaren.