Efter närmare fyrtio år på världens största halvledartillverkare, varav åtta år som verkställande direktör, avgår Intels vd Paul Otellini i samband med bolagsstämman i maj månad. Bland Otellinis bedrifter märks en flerfaldig ökning av omsättningen och att han lyckades övertala Apple att lämna PowerPC till förmån för Intel x86.

Sedan tillkännagivandet om avgången i slutet av 2012 har Intels styrelse arbetat med att hitta en ersättare. Nu rapporterar Gus Richard, analytiker på investmentbanken Piper Jaffrey, att tre namn är aktuella, men att beslutet ser ut att dröja. Enligt Richard riskerar en utdragen urvalsprocess att skada bolaget eftersom flera viktiga beslut måste fattas om framtidsinriktningen för Intels verksamhet.

En av kandidaterna uppges vara Brian Krzanich, Intels nuvarande vice vd och operativa chef. Han får sällskap av David Perlmutter, chef för Intel Architecture Group. Slutligen nämns Motorola Mobilitys före detta vd Sanjay Jha, som därmed är den enda kandidaten utanför det egna bolaget.

Ett av de viktigaste besluten Otellinis efterträdare måste fatta berör huruvida Intel ska förvandlas till en fullfjädrad kontraktstillverkare och producera kretsar för andra företag. Utöver de rent strategiska aspekterna inbegriper det ett samarbete med konkurrenten ARM, vilket krävs för att producera ARM-baserade processorer. Intel har redan tagit ett steg i denna riktning med kontraktstillverkning i mindre skala med FPGA-klienter som Netronome, Achronix, Tabula, Altera och andra, hittills hemliga, kunder.

Chuck Mulloy, talesperson på Intel, hävdar dock att urvalsprocessen går som planerat och att Intel fortfarande har för avsikt att tillkännage Paul Otellinis ersättare på bolagsstämman i mitten av maj.

Källa: Cnet.