Från och med den 1 september kommer fler produkttyper att beläggas med kopieringsavgift, som är till för att kompensera upphovsrättsinnehavare för så kallad privatkopiering*. Produkterna som berörs är både bärbara och stationära datorer, lösa interna lagringsenheter, surfplattor samt spelkonsoler med inbyggd lagring – i praktiken alla slags datorprodukter med hårddisk eller SSD.

Avgiften uppgår till en krona per gigabyte, med ett tak på 80 kronor per enhet. Totalt rör det sig om hundratals miljoner kronor årligen som nu ska betalas till upphovsrättsorganisationen Copyswede. I första hand samlas avgiften in från importörerna, men kostnaden hamnar i slutänden hos svenska konsumenter.

Enligt det norska analysföretaget DMR såldes närmare två miljoner datorer i Sverige under 2012. Det kan innebära ett potentiellt tillskott till Copyswede på över hundra miljoner kronor årligen enbart från försäljningen av kompletta datorsystem. Därutöver tillkommer stora belopp från avgifterna på surfplattor, spelkonsoler, hårddiskar och SSD-enheter.

Inte helt oväntat möter den utvidgade kopieringsavgiften massiv kritik från både konsumenter och företag, och inte enbart för den extra kostnaden. Avgiften riskerar dessutom att snedvrida konkurrensen på datormarknaden eftersom en del resursstarka aktörer inte ställer upp på Copyswedes villkor.

Apple och Samsung vägrar exempelvis att betala och uppmanar sina distributörer att göra detsamma eftersom de tar hand om eventuella rättstvister. Andra har lyckats få igenom undantag med anledning av att de huvudsakligen, men inte uteslutande, vänder sig till den avgiftsbefriade företagsmarknaden.

De flesta skräms dock av risken för höga återbetalningskrav och kommer troligtvis att börja betala kopieringsavgift från och med den 1 september.

Privatkopiering är till skillnad från piratkopiering lagligt och innebär att en privatperson gör en kopia av ett upphovsrättsskyddat originalverk, exempelvis kopierar en musikskiva till familjen eller de närmaste vännerna. Avgiften syftar till att kompensera rättighetsinnehavare för eventuella inkomstbortfall som orsakas av detta.