Våren 2007 introducerade AMD de första grafikkorten för DirectX 10. Det blev starten för familjen Radeon HD, som under åren fyllts av hundratals olika modeller, samtliga med fyrsiffriga beteckningar för generation och prestandaklass. Detta kommer att ändras med introduktionen av Radeon 200-serien.

Precis som SweClockers tidigare [url href="rapporterat döps de kommande grafikkorten enligt ett nytt namnschema. Varumärket Radeon kvarstår, men denna gång tillkommer de tre prestandaklasserna R5, R7 och R9, där den sistnämnda markerar de mest påkostade modellerna.

Därefter följer en tresiffrig beteckning. Den första siffran talar om vilken generation grafikkortet tillhör, i detta fall den andra generationens Graphics Core Next. Resterande siffror anger prestandasegmenteringen inom klassen, där högre är bättre.

I vissa fall tillkommer även bokstaven X i slutet av modellnamnet. Detta tydliggör att grafikkortet är den version med flest streamprocessorer aktiverade, i normalfallet den mest påkostade varianten av kretsen. Ett exempel på detta är flaggskeppet Radeon R9 290X med grafikprocessorn Hawaii XT.

AMD menar att det nya namnschemat förenklar för konsumenterna samtidigt som systemet är framtidssäkert och kan användas i många generationer framöver. Avslutningsvis ska det även vara konsekvent med de integrerade grafikdelarna i A-serien, som följer ett liknande nummersystem.