I mitten av oktober släpper AMD de första grafikkorten i den nya Radeon 200-serien. En av dessa är flaggskeppet Radeon R9 290X, som med sex miljarder transistorer och över fem teraflops beräkningskraft mycket väl kan komma att tävla mot den nuvarande prestandakungen Geforce GTX Titan.

Exakt vad som döljs bakom kodnamnet Hawaii XT är än så länge höljt i dunkel, inte minst eftersom AMD inte talade om några tekniska specifikationer vid tillkännagivandet i onsdags. Vad som hittills är känt är att grafikprocessorn baseras på en utökad variant av arkitekturen Graphics Core Next och tillverkas med 28 nanometersteknik, därefter är det öppet för spekulation.

Enligt uppgifter som bland annat publicerats av Techpowerup innehåller Hawaii XT hela 2 816 streamprocessorer, en rejäl ökning från 2 048 beräkningsenheter i Tahiti XT. Sexton minneskapslar på kretskortet antyder även om en 512-bitars minnesbuss, men nu talas det om en asymmetrisk konfiguration på 384-bitar.

På presentationen avslöjade AMD att grafikkortet innehåller 4 GB videominne med en total bandbredd på över 300 gigabyte per sekund. Vid 384-bitars minnesbuss skulle det innebära att minnesfrekvensen uppgår till cirka 6,4 GHz. Skulle AMD istället välja en 512-bitars minnesbuss handlar det om runt 4,7 GHz. I jämförelse har Radeon HD 7970 GHz Edition (384-bit, 6,0 GHz) en minnesbandbredd på 288 GB/s.

Samma källa uppger att AMD kommer att positionera det nya grafikkortet mot Geforce GTX 780 med ett rekommenderat försäljningspris på 599 dollar. Det motsvarar ungefär 4 800 kronor inklusive moms, ett par hundralappar lägre än vad de billigaste Geforce GTX 780 kostar hos svenska återförsäljare.