Trots en hel del uppståndelse på nätet har det varit bedövande tyst om den utvidgade kopieringsavgiften bland traditionella medier och debattsidor. Hittills har heller inget politiskt parti lyft frågan, men nu vill den moderate riksdagsmannen Jan R. Andersson få till en översyn av lagen om privatkopieringsersättning.

Om försäljningen av interna hårddiskar, datorer, spelkonsoler, surfplattor och kanske även mobiltelefoner omfattas av denna beskattning kan det innebära att tusentals arbetstillfällen riskeras i Sverige samtidigt som våra momsintäkter kommer att gå förlorade.

I riksdagsmotionen 2013/14:M1708 varnar Jan R. Andersson för att kopieringsavgiften kan få svenska konsumenter att i allt större uträckning vända sig till utländska butiker, som inte behöver betala någon avgift till Copyswede och därmed kan konkurrera med lägre priser.

Han hävdar att när kopieringsavgiften utökades till inspelningsbara skivor flyttade en stor del av försäljningen utomlands, exempelvis till svenskspråkiga butiker i Tyskland, som även har lägre moms än svenska återförsäljare. Kopieringsavgiften sägs dessutom orsakat att "nästan inga" USB-minnen säljs i Sverige.

Den moderate riksdagsmannen menar att dagens lagstiftning är föråldrad och att regeringen därför bör se över möjligheten att ta fram nytt modernt system i samråd mellan politiker, upphovsmakare och branschorganisationer.