Taiwanesiska TSMC är världens största kontraktstillverkare av halvledare (eng. foundry) med klienter som exempelvis AMD, Nvidia och Qualcomm och har sedan början av året testproducerat kretsar i 20 nanometer. Nu är företaget i full gång med de sista förberedelserna för massproduktion av den nya tekniken, som väntas inledas under första kvartalet 2014.

Ökad komplexitet vid mindre geometrier får dock omkostnaderna att skena iväg och 2013 väntas bli ännu ett nytt rekordår. Under 2012 spenderade TSMC 1,36 miljarder dollar på forskning och utveckling och redan under första halvan av 2013 var summan uppe i 768 miljoner dollar.

Medan budgeten för forskning understiger Intels och Samsungs delar TSMC många omkostnader med klienter och partner. Ett samarbete företaget kallar för "Grand Alliance". Medan officiella siffror saknas beräknas omkostnaden för 2012 ha legat på totalt 13,56 miljarder dollar för den TSMC-ledda alliansen.

Förutom omkostnader inom forskning planerar TSMC spendera 9,5–10 miljarder dollar i kapitalinvesteringar under 2013, till stor del för att öka volymen för tillverkning i 20 nanometer. Året därefter väntas företaget ta nästa teknikkliv till 16 nanometer med FinFET, så kallade 3D-transistorer, och i samband med det kan kapitalinvesteringarna uppgå till 10–12 miljarder dollar.

Källa: Digitimes.