Medan Nvidia redan introducerat en ny serie grafikkort riktas nu strålkastarljusen mot AMD, som inom de närmaste veckorna rullar ut nästa generation Radeon. Nvidia ligger dock inte på latsidan utan planerar både för prissänkningar och nya modeller.

Först och främst ska Geforce GTX 700-serien kompletteras med lägre prissatta modeller, men nu uppger källor till SweClockers att Nvidia även har ett nytt grafikkort baserat på monsterkretsen GK110 på ingång.

I dagsläget används nedskalade varianter av GK110 i Geforce GTX 780 och Titan, vilket skulle kunna innebära att det nya grafikkortet innehåller den fullständiga versionen av kretsen. En sådan grafikprocessor skulle dock vara dyr och svår att producera i tillräckligt stora mängder för en modell i konsumentklassen.

Desto troligare är således att det nya GK110-baserade grafikkortet är mer lik dagens modeller med ett eller flera SMX-kluster inaktiverade. Det kan tänkas handla om en variant av Geforce GTX Titan med 3 GB minne, inte minst eftersom priserna på minne är fortsatt höga, men även om en modell snäppet under GTX 780, där prestandaglappet till GTX 770 är desto större.

Nvidia väntas presentera det nya grafikkortet på ett gaming-evenemang i Montreal, som går av stapeln den 16–17 oktober.