Teknikutvecklingen inom smarta telefoner går i ett rasande tempo. Allra snabbaste går det när det kommer till skärmar och processorer, där det ständigt presenteras nya framsteg. På Samsungs senaste konferens för investerare och branschanalytiker talar bolaget om framtidsplanerna, som involvera stora teknikkliv inom båda områden.

Medan årets telefonmodeller ser ut att stanna på 1080p eller 1 920 x 1 080 pixlar planerar Samsung att ta steget till 2 560 x 1 440 pixlar under 2014, detta till en punkttäthet på 560 ppi med panelstorleken 5,2 tum. Företaget tänker dock inte stanna där utan hoppas att redan året efter kliva upp till 3 840 x 2 160 pixlar, även känt som Ultra HD och 4K.

De höga upplösningarna ska möjliggöras av företagets AMOLED-teknik, som även kommer ligga till grund för böjbara enheter under 2014. Någon gång i början av 2016 hoppas Samsung kunna ta tekniken ytterligare ett steg genom att lansera kommersiella produkter med vikbara skärmar.

Det blir även nyheter på lagringsfronten. Under sommarmånaderna inledde Samsung leveranserna av 3D Vertical NAND (V-NAND), där flera lager minnesceller staplas på en och samma krets för att öka kapaciteten utan att driva upp tillverkningskostnaderna. Någon gång 2015 beräknas bolaget ha en teknik som ska ha en liknande inverkan på DRAM-minne, vilket oftast används som systemminne, men några närmare detaljer än så framgår inte.

Slutligen talar Samsung om övergången till 64-bitars processorer bland mobila enheter. Planen är att rulla ut detta i två steg, där det första utgörs av en systemprocessor med 64-bitarsarkitektur från ARM, som enligt tidigare uttalanden ska dyka upp 2014. Därefter ska Samsung introducera systemkretsar med en egenutvecklad processorarkitektur.

Det huvudsakliga syftet med 64-bitarsprocessorer i mobila enheter är möjligheten att kunna använda mer än 4 GB systemminne.