Alla lagringsenheter har en begränsad livslängd och så även hårddiskar. Trots att det handlar om en gammal och beprövad teknik är risken för att saker och ting går sönder fortfarande hög, inte minst eftersom det handlar om rörliga delar. Det finns flera undersökningar i ämnet och nu drar även Backblaze sitt strå till stacken och publicerar statistik över företagets 25 000 hårddiskar.

Det amerikanska företaget Backblaze tillhandahåller molnbaserade backuplösningar och har varit verksamt i över fem år. Hårddiskarna i undersökningen är konsumentklassade modeller i så kallade Storage Pods med 45 enheter i varje chassi, inklusive redundans. Totalt förfogar Backblaze över hela 75 petabyte lagringsutrymme.

Av statistiken framgår att hårddiskarnas livslängd följer en u-formad kurva. Risken för "spädbarnsdödlighet" är hög under de första 18 månaderna och uppgår till 5,1 procent årligen. Därefter minskar risken för krascher till 1,4 procent för att sedan under det tredje året accelerera på nytt till skyhöga 11,8 procent fallerande hårddiskar årligen.

Backblaze identifierar tre olika typer av fel. Defekter vid tillverkningen resulterar ofta i "barnadödlighet" medan slumpmässiga krascher kan inträffa närsomhelst under enhetens livslängd. Efter ett antal år är det istället slitage som utgör den största risken.

Förr eller senare kommer givetvis alla hårddiskar att avlida, men i undersökningen hinner cirka 80 procent av enheterna fylla fyra år. Backblaze lovar att återkomma med nya siffror ju äldre hårddiskarna blir och dessutom komplettera med statistik över serverorienterade modeller, som sägs vara bättre anpassade för dygnet-runt-drift.

Källa: Backblaze.