Trots den väldiga tillväxten bland surfplattor har processortillverkaren AMD så gott som ingen närvaro på denna marknad. Det ska det däremot bli ändring på när företaget introducerar plattformarna Beema och Mullins under 2014, som bland annat är avsedda för surfplattor, hybrider och andra typer av mobila enheter.

Det är den amerikanska tekniksajten Techradar som kommit över renderingar av AMD Project Discovery, som ska visas upp på mässan Consumer Electronics Show (CES) i början av januari och redan tilldelats utmärkelsen CES Innovation Award.

Surfplattan är till för att demonstrera hur plattformen AMD Mullins kan användas av partnertillverkare. Det handlar om en traditionell surfplatta med Windows-knapp, kameror fram och bak samt ett gäng oidentifierade anslutningar på sidorna. Vad som däremot sticker ut från mängden är tillbehören.

På bilderna syns att AMD har siktet inställt på spel genom att visa upp hur Project Discovery kan utrustas med handkontroller på sidorna, inte helt olikt Razer Edge. Handkontrollerna tillhandahåller analoga styrspakar, styrkors, knappar och avtryckare. I nederkant syns dessutom vad som ser ut att vara en påbyggnadshögtalare.

Fler expansionsmöjligheter tillhandahålls av en tillhörande dockningsstation. Surfplattan kan placeras i en hållare, vilket ger tillgång till fler USB-kontakter, Ethernet, HDMI och Displayport. Denna kan av allt att döma även ladda batteriet i surfplattan.

Plattformen AMD Mullins bygger på 28 nanometersteknik och består av systemkretsar med två och fyra x86-baserade processorkärnor samt integrerad grafik med arkitekturen Graphics Core Next. I denna ingår även en kärna Cortex-A5, vilket ger tillgång till säkerhetsplattformen ARM Trustzone.

Consumer Electronics Show i Las Vegas går av stapeln den 7–10 januari.