Minskande försäljning av persondatorer och allt fler processorer med integrerad grafik sätter djupa spår i grafikkortsmarknaden. Enligt analysföretaget Jon Peddie Research såldes 14,5 miljoner fristående grafikkort under det tredje kvartalet 2013, en minskning med hela 17 procent i jämförelse med samma period året innan.

Marknadsandelar grafikkort Q3 2013

I vanlig ordning består grafikkortsmarknaden av två dominanta aktörer. Nvidia stärker ledningen och står nu för 64,5 procent av marknaden, detta tack vare en leveransökning med 8 procent på kvartalsbasis. AMD backar en smula och stannar på 35,5 procent medan leveranserna minskade med 3 procent.

Starkt nischade Matrox och S3 är numera helt uträknade och har inte längre någon närvaro att tala om på grafikkortsmarknaden.

Av rapporten framgår även att det framförallt är bärbara datorer som påverkar siffrorna, där integrerade grafikdelar är mest populära. När det kommer till stationära maskiner minskade försäljningen av grafikkort med 8 procent medan persondatormarknaden som helhet krympte 7,6 procent.