Vanliga användare har normalt sett inget behov av att skruva upp en spelkonsol, särskilt inte eftersom garantin går upp i rök. Många är däremot nyfikna på vad som döljs innanför skalet på Microsofts nya spelkonsol Xbox One. Vanan trogen levererar reparatörerna på Ifixit en rejäl analys av konstruktionen.

Only a few tools are required to take the whole console apart. The opening procedure is similar to, but much easier than, any Xbox 360.

Likt föregångaren Xbox 360 behövs ingen skruvmejsel för att öppna upp nya Xbox One. Det räcker med att att lossa på ett par plasthakar för komma åt innandömet. Nästa steg är att ta bort en metallplåt som hålls fast med skruvar, därefter är komponenterna åtkomliga likt inuti vilken persondator som helst.

Bland komponenterna märks en systemkrets från AMD med åtta kärnor, 16 minneskapslar (SK Hynix) DDR3-minne för totalt 8 GB RAM samt optisk läsare (Lite-on) och 500 GB hårddisk (Samsung). Processorn täcks av en väl tilltagen kylfläns med fläkt, vars diameter mäter 112 millimeter.

Det noteras att den stora fläkten är en del av förklaringen till storleksskillnaden gentemot Playstation 4, där fläkten mäter 85 millimeter. Samtidigt framgår att det inte är möjligt att byta hårddisk utan att öppna chassit och bryta garantin. Det är dessutom oklart om Xbox One kan använda vilken 2,5-tummare som helst eller om det krävs någon särskild modell eller formatering.

Betyget är åtta poäng av tio möjliga och omdömet ungefär detsamma som för Playstation 4. Microsoft gör det relativt rättframt att öppna upp spelkonsolen, men att användaren inte enkelt kan byta ut hårddisken drar ned betyget.

Källa: Ifixit.