En stor del av 2013 präglades av ojämna renderingstider, någonting AMD tog till sig av och arbetade på större delen av året. Lösning heter "Frame Pacing", men i sin nuvarande form finns begränsningar i både hård- och mjukvara för att det ska fungera i högre upplösningar på alla grafikkort.

Nu läcker dokument ut på nätet, som avslöjar flera stora nyheter i nästa version av AMD:s drivrutiner. I Catalyst 14.1 Beta ska Frame Pacing fungera i upplösningar över 2 560 x 1 600 pixlar och flerskärmslösningar med Eyefinity tillsammans med grafikkort utan Crossfire-tekniken XDMA, som körs via PCI Express-bussen istället för en dedikerad Crossfire-brygga. Frame Pacing kommer även till Dual Graphics, där en APU i A-serien sammankopplas med ett dedikerat grafikkort.

Catalyst 14.1 Beta blir även den första drivrutinen med stöd för AMD:s gränssnitt Mantle, som ska bjuda på stora prestandaförbättringar gentemot DirectX. Tidigare uppgifter talar om upp till 45 procent bättre prestanda i Battlefield 4 och högre prestandavinster än så i scenarion där processorn annars skulle vara en flaskhals.

Det tillkommer även stöd för Trueaudio, som ger spelutvecklare större möjligheter att producera fler röster, effekter, filter och ger mer exakt positionering med alltifrån påkostade surroundsystem till stereohögtalare. Allt detta utan att öka belastningen på processorn.

Avslutningsvis syns stöd för DirectX 11.2, som introducerades i samband med Windows 8.1 och bjuder på bland annat "tiled resources". Samtliga grafikkort i serierna Radeon HD 7000, HD 8000 (OEM) samt Radeon 200 ska stödja samtliga funktioner i den senaste DirectX-versionen.

AMD Catalyst 14.1 Beta väntas släppas någon gång i januari.