För att Ultra HD (4K UHD) ska ta fart på allvar krävs inte enbart fler och billigare tv-apparater och skärmar. Ett av de största hindren är att det helt enkelt är brist på filmer och annan media som drar nytta av den nya, högre upplösningen. Detta kan dock ändras när nya mobila enheter utrustas med högupplösta videokameror.

Nu läcker bilder från operativsystemet till Sonys kommande flaggskepp Xperia D6503 "Sirius", som avslöjar att telefonen ska klara av att spela in video i "4K Ultra High Definition". Uppföljaren till storsäljaren Xperia Z1 ser därmed ut att bli en av de första mindre telefonerna med denna förmåga.

Fler finesser i Sonys version av Android 4.4.2 "Kitkat" är "timeshift video" med videoinspelning i hög bildfrekvens och slow motion-effekt, vitbalansering samt ett särskilt läge för att använda pekskärmen med handskar.

Dessutom syns en referens till "smart backlight control", vilket troligtvis handlar om att använda den framåtvända kameran för att känna av användaren och därigenom undvika att släcka skärmen när denna är i blickfånget.

Tidigare läckor tyder på att Sony D6503 "Sirius" är en 5,2-tummare med upplösningen 1080p. Specifikationerna lyder Qualcomm MSM8974AB med fyra kärnor i 2,3 GHz, grafikdelen Adreno 330, 3 GB minne samt kameror på 20,7 (bak) och 2,1 megapixel (fram).

Lanseringen tros äga rum på mässan Mobile World Congress den 24 februari.

Källa: Xperiablog.