I somras uppdagades att ett tiotal routrar från Asus innehåller allvarliga säkerhetsbrister. Det handlar främst om den integrerade molntjänsten Aicloud, som kan angripas med åtskilliga metoder och riskerar att öppna upp för inkräktare. Nu är säkerhetsproblemen aktuella på nytt.

Ett gäng hackare släpper nu tiotusentals ip-adresser till sårbara routrar ur Asus senaste RT-serie. Dessutom sprids inloggninguppgifter till den inbyggda lagringen samt listor med privata filnamn. Detta har samlats in genom att använda standardinställningarna för anonym inloggning till den inbyggda FTP-servern, alternativt genom att utnyttja att Aicloud lagrar inloggningsuppgifter i klartext.

I ett öppet brev förklarar hackarna att syftet med spridningen av uppgifterna är att fånga användarnas och därmed även tillverkarens uppmärksamhet. Asus menar dock att problemen sedan flera månader tillbaka är åtgärdade i nya versioner av firmware.

– Dessa problem har redan åtgärdats i nya firmware-versioner. Alla användare bör givetvis uppdatera och se över inställningarna, säger Emanuel Järnland, PR-specialist på Asus Nordic.

Den som använder någon av de berörda routrarna från Asus bör med andra ord se till att den senaste versionen av firmware är installerad. Det kan även vara en god idé se över inställningarna för de inbyggda lagringstjänsterna (FTP och Aicloud) samt att stänga av funktionen för fjärradministration via internet.