I takt med att allt fler använder telefoner och andra mobila enheter för bank- och betaltjänster växer hotet från skadlig kod. Säkerhetsföretaget Kaspersky sammanställer upptäckerna från 2013 och rapporterar om en explosionsartad ökning av mängden skadliga program, där de flesta syftar till att på ett eller annat sätt stjäla pengar från användarna.

Under fjolåret upptäcktes närmare 100 000 nya skadliga program för mobila enheter, vilket är mer än dubbelt så många som under det föregående året, då siffran uppgick till 40 059. Kaspersky räknar det totala antalet "malware" till 143 211 varianter.

Särskilt allvarligt är hotet mot banktjänster, där det i början av året fanns 64 kända mobila banktrojaner. Mot slutet av 2013 noterades en omfattande ökning till 1 321 unika varianter. Flera av dessa kan stjäla pengar direkt från användarnas bankkonton, vilket gör risken för omfattande förluster betydligt mer påtaglig än för andra typer av skadlig mjukvara.

– Idag riktas majoriteten av attacker genom banktrojaner mot användare i Ryssland och forna Sovjetstaterna. Detta kommer sannolikt att förändras snart. Med tanke på cyberbrottslingarnas intresse för användarnas bankkonton väntas dessa angrepp öka i andra länder under 2014. Vi känner redan till Perkele, en Android-trojan som attackerar kunder i flera länder i Europa, säger Victor Chebyshev, virusanalytiker på Kaspersky Lab.

Allra värst utsatta är enheter baserade på Google Android, som utgör måltavla för hela 98 procent av all skadlig mobilkod. Kaspersky noterar att sårbarheter i operativsystemet i kombination med Androids stora marknadsandel är de viktigaste orsakerna till de många intrångsförsöken.

Den skadliga koden distribueras via en uppsjö olika metoder. En del maskeras som legitima applikationer i appbutiker medan andra sprids från webben, exempelvis genom att besöka en infekterad webbplats. Enligt Kaspersky utsattes varje mobilanvändare för i snitt tre intrångsförsök under 2013.