År 2013 var det värsta året någonsin för PC-försäljningen, som beräknades sjunka med hela 9,8 procent på en årsbasis. Gartner som kom med den första rapporten ser dock potential till tillväxt under 2014, vilket är en åsikt som inte delas av den konkurrerande analysfirman IDC.

Nu spår IDC ett fortsatt fall för PC-försäljningen. Till följd långsammare ekonomisk tillväxt i utvecklingsländer beräknas försäljningen falla från 315,1 miljoner till 295,9 miljoner enheter – motsvarande 6,1 procent. Försäljningen väntas sedan nå någon form av stabilitet med ett fortsatt årligt bortfall på 0,2 procent fram till 2018.

Förutom den ekonomiska tillväxten är ett annat orosmoln att konsumenter i utvecklingsländer har en smart telefon som första enhet med internetuppkoppling. Många väntas även hoppa över att införskaffa en traditionell bärbar dator och istället inhandla en surfplatta.

Utmärkande i de motstridiga rapporterna är att Gartner tror att hybrider kan vända den negativa försäljningstrenden medan IDC väljer att inte inkludera kategorin i sin senaste marknadsanalys.