Det har länge ryktats om att Microsoft ska göra en utökad mobil satsning med produktivitetssviten Office, som förutom persondatorer även ska finnas tillgängligt för alla typer av mobila enheter världen över. Nu avtäcker bolagets nytillsatta vd, Satya Nadella, Office för Apple Ipad.

Microsoft Excel, Powerpoint och Word finns nu tillgängliga i App Store som tre separata applikationer. Samtliga är byggda från grunden för Ipad och pekskärm, men har trots det liknande finesser som respektive PC-version och det välbekanta Ribbon-gränssnittet i toppen. Det finns även stöd för automatisk synkronisering till bland annat Onedrive, men den som vill kan välja att spara allt lokalt.

Applikationerna är gratis för nedladdning med stöd för att läsa dokument och hålla i presentationer. Den som vill kunna skapa och redigera måste prenumerera på Office 365 Home för 89,99/899,00 kronor per månad/år, vilket förutom upplåsta finesser i Apple Ipad ger tillgång till Office med upp till fem enheter.

Office för Android och Windows 8 "MUI"

Under evenemanget berättar Nadella att företaget kommer göra Office tillgängligt "överallt" – någonting som innefattar telefoner, surfplattor och persondatorer.

Yes, we are also building Android native applications for tablets for Word, Excel and PowerPoint. We haven’t picked a date that we can stand behind yet, but they’re coming. We are committed to doing it.

Till Geekswire berättar John Case, marknadsföringschef för Microsoft Office, att företaget håller på att utveckla skräddarsydda versioner av Excel, Powerpoint och Word för Android. Case fortsätter med att det ännu är för tidigt att ge ut ett datum för lansering, utan lämnar endast en försäkran om att det kommer hända.

Det är sedan tidigare känt att Microsoft även arbetar på Office-sviten till det pekskärmsbaserade gränssnittet "Modern UI" i Windows 8/8.1. Det är dock inte heller känt när den versionen är tänkt att dyka upp.