Den försenade övergången till 20 nanometers tillverkningsteknik tvingar AMD och Nvidia att stuva om i planerna. Effekten av detta syntes redan vid lanseringen av den första grafikprocessorn med arkitekturen Maxwell, som tillverkas med samma 28 nanometersteknik som föregångarna.

Även AMD berörs och måste använda befintlig teknik för kommande grafikprocessorer. För några dagar sedan avslöjades grafikprocessorn Tonga, som tros vara ett svar på Maxwell, närmare bestämt Geforce GTX 750 och 750 Ti. Det är dock inte nödvändigtvis hela sanningen.

Enligt uppgifter som SweClockers tagit del av är Tonga en direkt efterträdare till den åldrande grafikprocessorn Tahiti, som bland annat används i Radeon R9 280 och 280X. Det betyder att kretsen förmodligen dyker upp i en högre prestandaklass än dagens Maxwell-baserade grafikkort.

De exakta specifikationerna framgår inte, men kretsen ser ut att vara en nedskalad version av Hawaii med 256-bitars minnesbuss, vilket kan jämföras med 384-bitars bussbredd i Tahiti. AMD kompenserar för detta genom att använda snabbare minnesmoduler, kanske 7,0 GHz GDDR5 eller mer.

Lanseringen beräknas äga rum i slutet av årets tredje kvartal, det vill säga i augusti eller september.