I stort sett alla konsumentorienterade processorer har integrerad grafik. Det betyder att den som inte behöver spela de tyngsta spelen eller har andra specifika behov inte längre behöver införskaffa ett fristående grafikkort, någonting som numera präglar hela grafikmarknaden.

Analysföretaget Jon Peddie Research släpper nu statistik för årets första kvartal och av rapporten framgår att Intel fortsätter knipa marknadsandelar. Världens största halvledartillverkare innehar nu 66,8 procent av den totala grafikmarknaden för persondatorer.

Desto jämnare är det mellan ärkerivalerna AMD och Nvidia. Radeon-tillverkaren, som både säljer processorer med integrerad grafik och fristående grafikkort, backar med 1,6 procentenheter till 16,7 procent. Nvidia, som enbart producerar fristående grafikkretsar, står däremot stilla på 16,6 procent.

Totalt sett minskade leveranserna av grafikdelar med 11,6 procent jämfört med föregående kvartal. Minskningen är delvis säsongsbetonad, men JPR påvisar även att marknaden krympt med 4 procent i jämförelse med samma kvartal året innan. Gamingmarknaden ses dock som en ljuspunkt och det genomsnittliga försäljningspriset för grafikkort fortsätter att öka.

Prognosen är att det under 2014 kommer att säljas 399 miljoner grafikprocessorer för persondatorer i olika former, vilket är en minskning från 447 miljoner under 2013. Marknaden beräknas vara stabil åtminstone fram till 2017 och uppgå till ungefär 400 miljoner kretsar årligen.