Taiwanesiska HTC uppfann inte hjulet på nytt, utan vidareutvecklade designen från One M7 för att skapa uppföljaren One M8. Senare under året väntas det senaste flaggskeppet få en mer påkostad tronföljare och enligt en ny läcka går bolaget från att använda ett chassi i enbart aluminium.

Kända @evleaks avslöjar att HTC One M8 Prime ska få ett chassit byggt i en komposit av aluminium och kiselkarbid. Materialet väntas vara starkare och nästan lika lätt som aluminium, och kombinera egenskaperna i metall med god värmeledningsförmåga samt låg värmeutvidgningskoefficient i keramik. Modellen uppges även bli vattenresistent likt många av Sonys och Samsungs flaggskepp.

(Reds. anm. Den aktuella källan nämner "silicone", vilket motsvarar svenskans silikon. Sannolikt avses dock en legering med "silicon", vilket är grundämnet kisel.)

Skärmen på modellen mäter 5,5 tum med 2 560 x 1 440 pixlar för en punkttäthet på 534 ppi. Internt ska enligt uppgifterna en Snapdragon 805 med fyra kärnor Krait 450 på upp till 2,5 GHz husera, vilket ackompanjeras av 3 GB primärminne och eventuellt 16 Gb lagring. Till det hör 4G/LTE Cat 6 för nedladdningshastigheter på upp till 300 Mbps.

Likt ordinarie One M8 får baksidan en extra sensor, som mäter skärpedjup och hjälper till med fokus. Enligt uppgifterna frångår HTC konceptet med ett färre antal stora pixlar, så kallade "Ultrapixlar", som kan vara till fördel vid mindre optimala ljusförhållanden, och går istället över till en huvudsensor med 18 megapixlar.

HTC One M8 Prime väntas lanseras senare under året.