I höst har entusiaster åtta upplåsta kärnor att se fram emot med Haswell-E. Nu är moderkortstillverkarna i slutspurten att avsluta utvecklingen av X99-modeller, som inom kort kommer gå i produktion. Efter MSI och EVGA svänger redaktionen förbi taiwanesiska Asrock, som har två modeller att visa upp.

Asrock X99 Extreme 4 och Extreme 6 kommer med 12-fasers strömförsörjning och är mycket lika funktionsmässigt. Det som utmärker sig i specifikationerna är att den första stödjer Crossfire med upp till fyra grafikkort, medan den andra endast har stöd för tre grafikkort samt har en Mini PCI Express-anslutning.

På anslutningsfronten märks tio SATA 6,0 Gbps, vilka tillhandahålls av den helt nya styrkretsen X99 från Intel. Därtill märks tio USB 3.0, fyra för koppling till fronten av ett chassi och sex i bakkant av moderkorten. Asrock har även passat på att klämma in en Thunderbolt-anslutning.

En i dagsläget Asrock-unik finess är en M.2-anslutning som tar upp fyra kanaler PCI Express 3.0 från processorn. Det här ger en maximal teoretisk bandbredd på hela 32 Gbps, vilket kan jämföras mot 10 Gbps från andra moderkortstillverkare som tar två PCI Express 2.0 från styrkretsen.

I överkant syns den helt ny sockeln LGA 2011-3, där siffran tre markerar att det rör sig om en annan revision än dagens LGA 2011 för Sandy Bridge-E och Ivy Bridge-E. Denna flankeras av inget mindre än åtta DDR4-platser, där Asrock utlovar stöd för överklockning i 2 800 MHz och uppåt.

Asrock kommer lansera X99 Extreme 4 och Extreme 6 tillsammans med flera andra modeller i september tillsammans med Intel Haswell-E.

Alla artiklar från Computex 2014