För ett litet tag sedan aviserade Futuremark att det välanvända testprogrammet 3DMark ska begåvas med ytterligare ett deltest. Efter att ha skapat testslingor för olika former av surfplattor och påkostade persondatorer utökas verktygslådan med Sky Diver, som är anpassad för mindre kraftfulla datorsystem.

Sky Diver inbegriper ett demo, två grafiktest, ett fysiktest och en kombinerad testslinga. Grafiktesterna undersöker grafikkortets prestanda i DirectX 11 medan fysiktestet lägger merparten av belastningen på processorn. Den kombinerade testslingan gäller i vanlig ordning båda delarna.

Enligt Futuremark är det nya testet särskilt anpassad för datorer i mellanklassen, inklusive bärbara speldatorer. Rekommendationen är att den som får mindre än 2 800 poäng i Fire Strike, som används för att testa de mest kraftfulla datorsystemen, istället ska använda nya Sky Diver. Det kan noteras att poängsumman från de båda deltesterna inte är jämförbara.

Anpassningen för mindre kraftfull hårdvara betyder dock inte att Futuremark skippar allt ögongodis. I videon ovan syns en wingsuitflygare i ett detaljrikt ökenlandskap med bland annat tesselering, efterbehandling och partikeleffekter. Dessutom utlovas fullständig hårdvaruacceleration med DirectX 11.

Alltihop levereras i form av en uppdatering till befintliga användare och Sky Diver är även inbakad i alla nya installationer av 3DMark. I vanlig ordning finns testprogrammet på Futuremarks webbplats.