Sedan SVT inledde schemalagda sändningar på webben i februari 2013 har Radiotjänst tagit ut tv-avgift för datorer med internetanslutning. Beslutet att utvidga tv-licensen är dock kontroversiellt, inte minst eftersom video på webben inte fungerar på samma sätt som traditionella tv-sändningar.

Nu får Radiotjänst en smäll på fingrarna när Högsta förvaltningsdomstolen beslutar att en dator med internetuppkoppling inte kan anses vara "avsedd" för att ta emot utsändningar av tv-program. Enligt domstolen är det särskilt viktigt att en "betungande" avgift av detta slag har tydligt stöd i lagen. Ett sådant tydligt lagstöd saknas dock enligt domen.

Sammanfattningsvis finner Högsta förvaltningsdomstolen att en dator med internetuppkoppling inte kan anses vara avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av tv-program och att en webbsändning inte heller kan anses utgöra en utsändning eller vidaresändning i avgiftslagens mening.

Vidare anses att webbsändningar av tv-program inte kan kopplas till avgiftsskyldighet. För att det ska vara fråga om en utsändning i lagens mening krävs att videoströmmen alltid är tillgänglig "utan särskild begäran", vilket är känt som broadcast eller multicast. Med internet och webbsändningar måste mottagaren tvärtom be om att få en enskild videoström (unicast).

[10:29] Radiotjänst reagerar på domen

Radiotjänst meddelar att datorer, surfplattor och mobiltelefoner efter dagens dom inte längre bedöms vara avgiftspliktiga. Den som betalat tv-licens för någon av dessa typer av enheter får dock inte tillbaka några pengar eftersom "tidigare avgifter är korrekt påförda".