Att utveckla stortitlar är en riskabel sysselsättning, inte minst eftersom utvecklingskostnaderna numera räknas i hundratals miljoner kronor. Samtidigt är spelbranschen under ständig förvandling med nya plattformar och betalningsmodeller, där inte minst "free to play" seglat upp som den stora jokern i leken.

Senast i raden att råka ut för en misslyckad lansering och en potentiellt enorm förlustaffär är tyska Crytek. Ryse: Son of Rome släpptes som en exklusiv lanseringstitel för Xbox One, men blev ingen försäljningsframgång. Det kan nu sätta hela bolagets framtid på spel.

Enligt den tyska speltidningen Gamestar (betalningsvägg) är Crytek på väg mot en ekonomisk härdsmälta och kan till och med riskera att försättas i konkurs. Detta beror delvis på den "katastrofalt dåliga" försäljningen av Ryse: Son of Rome, vars utsikter missbedömts av ledningen och nu orsakar ett stort hål i bolagets finanser.

Spel är dock inte hela förklaringen. Crytek sägs inte heller lyckas övertyga andra spelhus till att börja använda den egna spelmotorn Cryengine, trots en ny licensmodell där utvecklare inte behöver punga upp med någon stor engångssumma utan kan betala per sålt exemplar.

Samtidigt tyngs Crytek av ett ovanligt stort antal anställda. Bolaget sägs sysselsätta cirka 800 personer, vilket exempelvis är fyra gånger fler än Epic Games, som står bakom den konkurrerande spelmotorn Unreal Engine. De stora lönekostnaderna gör att bolaget behöver en stabil intäktskälla för att kunna upprätthålla verksamheten, något som i dagsläget saknas.

Utsikterna för Crytek kan således vara dystra. Enligt samma källa ska andra spelhus inte vara intresserade av att ta över verksamheten utan väntar nu på att plocka upp nyckelpersoner och förvärva intellektuell egendom vid en eventuell konkurs.