Efter lanseringen av Haswell Refresh vänds blickarna mot Intels kommande processorarkitekturer. Närmast i tiden står Haswell-E, som förvandlas till Core i7-5000-serien och ska utgöra de mest påkostade processorerna i Intels sortiment. Därefter är det dags att se fram emot övergången till 14 nanometersteknik.

Kinesiska VR-Zone lyckas komma över Intels senaste planeringsdokument och av detta framgår att både Broadwell och Skylake ska hitta ut på marknaden i det andra kvartalet 2015. Om Intel är vanan trogen kommer sannolikt lanseringen att äga rum på mässan Computex i början av juni.

Familjen Broadwell är en krympning av dagens Haswell och markerar starten på generation 14 nanometer. Av planeringen att döma är denna variant reserverad för de mest påkostade processorerna i mellan- och premiumklass, det vill säga efterträdarna till Core i5-4690K respektive i7-4790K.

Den vidareutvecklade Skylake är till skillnad från Broadwell en ny arkitektur med 14 nanometersteknik och kommer att användas till den stora merparten processorer i framförallt de lägre prisklasserna, åtminstone bland stationära datorer.

Modellfamiljen för traditionella stationära datorer (desktop/DT) och "allt i ett"-modeller (all in one/AIO) kallas för Skylake-S och kombineras med en ny generation styrkretsar i 100-serien.

I diagrammet ovan ritar Intel ut de många anslutningsmöjligheterna, där den största nyheten är stöd för två kanaler DDR4-minne i upp till 2 133 MHz. Dessutom kommer plattformen att fungera med energisnåla DDR3L och DDR3-RS i 1 600 MHz.

Intel lägger även en del krut på att göra plattformen redo för en uppsjö finesser från den mobila världen. Det inbegriper förberedelser för ljussensor, närhetssensor, kamera och batteri. Det finns även möjlighet att klämma in pekskärm, fingeravtrycksläsare och säkerhetskortläsare.

Enligt tidigare uppgifter kombineras detta med stöd för PCI Express 4.0, som fördubblar bandbredden från dagens 3.0, samt den nya systembussen DMI 3.0.