Efter Nvidias lansering av prestandaorienterade Maxwell i Geforce GTX 980 och 970 har ärkerivalen AMD kontrat med lägre priser och nu senast med ett nytt spelpaket. Trots att AMD försöker få entusiaster världen över att lätta på lädret till julhandeln är det många som väljer att vänta på nästa generations grafikkort.

Det har i månader cirkulerat rykten om en Radeon 300-serie och återkommande är kodnamnet Fiji, som tros vara den grafikkrets som ska ersätta dagens Hawaii i den yppersta prestandaklassen. Nu släpps de första konkreta uppgifterna om att minst ett nytt grafikkort från AMD är i antågande.

På den indiska export- och importdatabasen Zauba listas nu ett mönsterkort med namnet C880 Fiji XT med ursprung i Kanada, där före detta ATI och nuvarande AMD har ett av sina större kontor. Nämnvärt är att det var på Zauba som de första livstecknen för Geforce GTX 980 och 970 skymtades.

Förutom att Fiji mer eller mindre bekräftas avslöjar listningen ingenting nytt om grafikkretsen, som förutsatt att AMD håller kvar vid nuvarande namnschema kan väntas ingå i Radeon R9 390X (Fiji XT) och 390 (Fiji Pro). Det är även möjligt att dessa modeller får sluten vattenkylning, inte helt olikt Radeon R9 295X2.

Medan Fiji tros utgöra det yppersta prestandasegmentet väntas ytterligare minst två stycken grafikkretsar utgöra Radeon 300-serien. Den första är fullskaliga Tonga i prestandasegmentet, som ska följas upp av mer prispressade Iceland. Den nya serien uppges göra entré i början av 2015, men det är även möjligt att det dröjer till senare under året.

Källa: Computerbase (tyska).