Turerna kring huruvida Qualcomms senaste flaggskepp Snapdragon 810 överhettas och har undermålig prestanda är många. Trots dementier fick ryktena nytt liv när Bloomberg rapporterade att Samsung helt hoppar över processorn för kommande Galaxy S6, till förmån för den egna Exynos-serien.

Historien får en ny vändning när finansanalytikerna Timothy Arcuri på Cowen Group talar om vad som sägs vara ett sedan länge känt orosmoln bland investerare. Arcuri gör gällande att överhettningsproblem med Snapdragon 810 var verkliga, men att Qualcomm nu lyckats lösa det med en justering i kislet (eng. respin).

Det hela är dock inte helt utan konsekvenser för Qualcomm och partnertillverkare, då justeringen resulterat i en försening med 2–3 månader. Exakt hur det kommer påverka lanseringen av kommande telefoner med processorn framgår inte, men det är inte helt osannolikt att butikstillgänglighet för de modeller som presenteras på Mobile World Congress i början av mars dröjer till senare under våren.

Arcuri kommenterar även uppgifterna om Samsung och finner det osannolikt att bolaget helt frångår Qualcomm med Galaxy S6. Detta då Samsung inte sägs vara redo att tillhandahålla tillräckligt med basband, som måste ackompanjera den egna Exynos-processorn för trådlös kommunikation. Istället spås Samsung först släppa telefonen i hemlandet Sydkorea med Exynos-kretsar, för att kort därefter följa upp med Snapdragon 810-baserade enheter och en global lansering.

Källa: Zdnet.