Under de senaste dagarna har SweClockers kunnat avslöja att processormakaren AMD planerar släppa en uppfräschning av Kaveri till mitten av året, vilket lite mer än ett år senare är tänkt att följs upp av processorerna Bristol Ridge och Summit Ridge, varav den sista huserar den mytomspunna arkitekturen Zen.

Slutet av 2016 markerar inte enbart början på efterlängtade Zen, men även slutet för socklarna FM2+ och åldrande AM3+. Dessa ersätts av sockel FM3, som således ska husera både prestandaorienterade Summit Ridge och den mer budgetvänliga Bristol Ridge med integrerad grafikdel.

Specifikationer: Summit Ridge och Bristol Ridge

AMD Summit Ridge

AMD Bristol Ridge

Segment

"Performance"

"Mainstream"

Teknik

14 nanometer

28 nanometer

Arkitektur

Zen

Excavator

Kärnor

Upp till 8 st.

Upp till 4 st.

L3-cache

Ja (okänt antal MB)

Grafikarkitektur

Nästa gen. GCN

Streamprocessorer

Upp till 512 st.

Minnesstöd

DDR4

DDR4

PCI Express 3.0

Ja (okänt antal kanaler)

Ja (okänt antal kanaler)

TDP

Upp till 95 W

Upp till 95 W

Sockel

FM3

FM3

Sydbrygga

Promontory

Promontory

Lanseringsfönster

Q3 2016

Q3 2016

Medan bolagets APU-kretsar alltid haft integrerad nordbrygga gäller det inte den prestandaorienterade FX-serien. Gemensam sockel innebär dock att AMD tar steget över även för deras ordinarie processorer, som således huserar PCI Express 3.0. Hur många kanaler det handlar om framgår däremot inte av produktplanerna.

Sydbryggan Promontory

Nästa detalj är att båda processorer delar den hitintills helt okända sydbryggan Promontory, vilken kommer ha hand om styrning för allt från lagringsenheter till USB-anslutningar. Förutom kodnamnet lyser dock alla konkreta detaljer med sin frånvaro. Det är dock ingen högoddsare att det blir en uppgradering från vad både A88X och inte minst ålderstigna SB950 har att erbjuda idag.

Intressant är tidigare uppgifter om att AMD ingått partnerskap med Asmedia för utvecklingen av framtida styrkretsar. Den Asustek-ägda kretsmakaren gör allehanda tredjepartskretsar för moderkort och har således den expertis samt intellektuella egendom som krävs för att kunna utveckla en sydbrygga åt AMD.

Processoråret 2016

Medan många frågor kvarstår står det dock klart att 2016 av allt att döma blir ett intressant år för AMD, som med en ny arkitektur, tillverkningsteknik och plattform åter har möjligheten att kriga i prestandasegmentet. Ärkerivalen Intel ligger dock inte på latsidan och har flera nyheter under året.

I början av 2016 anländer Broadwell-E, en krympning av Haswell-E som tar steget ned till 14 nanometer. Förutsatt att elektronikjätten följer schemat bör Cannonlake, uppföljaren till Skylake, anlända i samband med AMD:s nya processorer och det med vad som kan väntas bli en världsledande 10-nanometersteknik.