Det krävs bandbredd för att hänga med i utvecklingen, åtminstone för den som vill göra mer än att surfa på webben och tömma inkorgen. Den amerikanska telestyrelsen Federal Communications Commission eller FCC ser en ny verklighet där hela familjens uppkoppling ska räcka till för allt mellan strömmande video till tunga spel och krävande molntjänster.

För fem år sedan fastställde FCC att det krävs åtminstone 4 megabit per sekund för att en internetuppkoppling ska kvala in under definitionen av "bredband". Nu klubbar den amerikanska myndigheten beslutet att höja ribban betydligt högre och utse 25 Mbps till den nya miniminivån, detta med åtminstone 3 Mbps uppströms.

Flera stora internetoperatörer med omfattande DSL-baserad infrastruktur, däribland AT&T och Verizon, lobbade mot beslutet med motiveringen att hastigheten inte säger någonting om uppkopplingens kvalitet. Dessutom påpekas att strömmande högupplöst video från exempelvis Netflix inte tar mer än cirka 5 Mbps i anspråk.

Samtidigt vill en del ledamöter gå betydligt längre än så. Jessica Rosenworcel på FCC menar att uppkopplingar på hela 100 Mbps behövs för att ge den digitala ekonomin luft under vingarna och hävdar för lågt satta mål riskerar att dämpa teknikutvecklingen.

Den amerikanska definitionen ställer dock fortfarande betydligt högre krav än den svenska och europeiska. Enligt Post- och telestyrelsen går gränsen vid blygsamma 2 Mbps medan OECD, EU och ITU nöjer sig med ynka 256 Kbps för att en uppkoppling ska få kallas bredband.