Allra helst bör alla känslig filer förvaras bakom lås och bom, men riktigt så enkelt är det inte. Särskilt klurigt blir det för den som inte alltid har möjlighet att installera och använda krypteringsprogram eller annan mjukvara. Den japanska minnesjätten Toshiba presenterar nu en rättfram lösning på problemet.

Toshiba Encrypted USB Flash Drive är ett enkelt USB-minne med en uppsjö mer eller mindre transparenta säkerhetsfinesser. Det enda som egentligen skvallrar om att det inte handlar om ett normalt fickminne är en knappsats som används för att slå in en pinkod, vilket identifierar användaren och låser upp personlig data – helt utan att installera någon särskild drivrutin eller annan mjukvara.

Flera användare kan dela på samma sticka, dessutom med olika rättighetsnivåer. Innehållet krypteras med AES-256 enligt den amerikanska säkerhetsstandarden FIPS-140 Level 3 och för att förhindra datastöld finns ytterligare två säkerhetsmekanismer. Först och främst att låset automatiskt aktiveras vid frånkoppling från värdenheten, men även att all data förstörs efter tio misslyckade inloggningsförsök.

I övrigt syns förhållandevis blygsamma specifikationer med anslutning till USB 2.0 för maximala läs- och skrivhastigheter på 27 respektive 24 megabyte per sekund. Det mattsvarta skalet är av metall och USB-minnets längd uppgår till 7,63 centimeter.

Toshiba Encrypted USB Flash Drive finns i storlekar om 4, 8, 16 och 32 GB. De rekommenderade cirkapriserna börjar på 95 dollar för instegsmodellen och sträcker sig upp till 200 dollar för det rymligaste utförandet.