Det tisslas och tasslas för fullt om nästa generations grafikkort från både AMD och Nvidia. För det röda laget handlar det framför allt om Radeon R9 300-serien, där fokus ligger på toppmodellen R9 380X.

Många hoppas på ett rejält prestandahopp, inte minst med tanke på det snabbt ökande intresset för spelande vid 4K UHD-upplösning. De extra pixlarna kräver rekordmycket beräkningskraft, där det i dagsläget är ett krav med flera grafikkretsar för att kunna kombinera bra flyt med hög kvalitet.

Nu passar AMD på att bekräfta den kommande grafikfamiljens existens. I kommentarerna till ett inlägg på Facebook säger företagets officiella Australien-konto att de just nu lägger sista handen vid 300-serien, vilket torde innebära att en lansering inte är allt för avlägsen.

Detaljerna för de nya grafikkorten är dock fortsatt höljda i dunkel. Läckor talar om prestanda i runda slängar 50 procent över nuvarande Radeon R9 290X, samt ett TDP-värde på 300 watt. Rykten pekar också mot hela 4 096 streamprocessorer samt staplade HBM-minnen för en bandbredd upp till 640 GB/s.

Tidigare uppgifter gör gällandes att kommande flaggskeppet Radeon R9 380X lanseras under årets andra kvartal, sannolikt i samband med elektronikmässan Computex 2015.