Efter månader av rykten börjar pusselbitarna för Radeon R9 390X att falla på plats. Grafikprocessorn som ligger till grund för grafikkortet heter Fiji och blir av allt att döma bolagets mest avancerade någonsin, med över fyra tusen streamprocessorer samt den nya minnestypen High-Bandwidth Memory (HBM).

Nu publicerar Videocardz dokument som uppges vara från en intern presentation, som AMD ska visa upp för partnertillverkare. Med namnet 2015 Future of Radeon stärks uppgifterna om att att Radeon R9 390X får 4 096 streamprocessorer, vilka bygger kring en uppdaterad generation Graphics Core Next-arkitektur.

Arkitekturen sägs ha fullt stöd för ännu inte färdigställda DirectX 12, ett löfte även Nvidia har med Geforce GTX 900-serie "Maxwell". Därtill nämns förbättringar med strömsparfinessen Zerocore och en ny version av UVD med stöd för acceleration av H.265/HEVC samt mer än fyra gånger snabbare avkodning av H.264-material.

Från slutet av 2013 och framåt har AMD slaget på stora trumman för spelande i 4K och med Fiji tar AMD det vidare till virtuell verklighet, som grafikprocessorn sägs var särskilt designad för. Relaterat till detta är att mängden videominne anges till 8 GB HBM med "ultrahög bandbredd".

Sedan i höstas har rykten cirkulerat om att grafikkortet blir vattenkylt. Detta stärks av presentationen som gör gällande att så blir fallet, dock som en specialutgåva. Att kylningen beskrivs på ett sådant sätt talar för att det ska släppas en variant med traditionell luftkylning, som i sådana fall skulle få ett lägre pris. Att Radeon R9 390X vätskekyls är sannolikt en direkt konsekvens av att det sägs sluka 300 W.

AMD Radeon R9 390X och grafikprocessorn Fiji väntas göra entré tidigt i sommar.