Invigningen av utvecklarkonferensen GPU Technology Conference handlar om framtiden för Nvidias grafikprocessorer. Företagets vd Jen-Hsun Huang förutspår ett kommande decennium av genombrott inom maskininlärning och olika former av artificiell intelligens, områden som kräver väldiga mängder beräkningskraft och där grafikprocessorernas parallelliserade natur kan komma till sin rätt.

Efter att ha presenterat den största och av allt att döma avslutande kretsen i generation Maxwell passar Jen-Hsun Huang på att skvallra om Nvidias framtidsplaner. Näst på tur står arkitekturen Pascal, som anländer under 2016 och inte bara levererar högre prestanda utan även står till grund för flera nya tekniker.

Likt kommande AMD Radeon R9 390X "Fiji" satsar Nvidia på tredimensionella minneskretsar, eller rättare sagt staplade minnen. Det handlar om fristående kretsar på ett gemensamt substrat, i detta fall den andra generationen av SK Hynix nu aktuella High Bandwith Memory. En minnesbandbredd på hela en terabyte per sekund sägs ligga inom räckhåll – tre gånger upp från Titan X.

Samtidigt tillkommer stöd för den egna databussen Nvlink, ett strömsnålt och framförallt högpresterande alternativ till PCI Express. Det kan dock misstänkas att denna teknik kommer att reserveras för produkter avsedda för servrar, datacenter och andra Enterprise-inriktade tillämpningar medan konsumentinriktade grafikkort fortsätter använda industristandarden PCI Express.

Slutligen fokuserar Nvidia på mixed precision floating point calculations (FP16), vilket visserligen ger lägre precision än FP32 och FP64, men samtidigt ska bidra till att sänka strömförbrukningen vid GPGPU-tillämpningar. Det sistnämnda är särskilt viktigt för mobila enheter, det vill säga kommande inkarnationer av Nvidias systemkrets Tegra.

I det stora hela beräknas Pascal fördubbla prestandan per watt jämfört med dagens Maxwell, inte enbart till följd av den nya arkitekturen utan även med en övergång till 16 nanometersteknik. Nvidia medger dock att det handlar om en "mycket grov uppskattning" och att saker och ting kan förändras under utvecklingens gång.

Sist men inte minst kan det noteras att arkitekturen Volta återkommer i planeringen och nu utgör Pascals efterträdare. Lanseringen äger rum någon gång 2018.