Det är ingen högoddsare att Geforce GTX Titan X inte blir den enda gamingmodellen med den nylanserade bamsekretsen GM200. Lite drygt ett halvår efter att Nvidia lanserade den ursprungliga Titan följdes grafikkort upp av den något nedskalade Geforce GTX 780 Ti. Nu ser det ut som att detta mönster även kommer att upprepas i generation Maxwell.

Enligt källor till SweClockers planerar Nvidia att kröna 900-serien med det nya flaggskeppet Geforce GTX 980 Ti. Alla specifikationer är ännu inte fastställda, men enligt de preliminära uppgifterna handlar det inte om någon nedskalad variant av GM200 utan om en ny modell med alla 3 072 CUDA-kärnor intakta.

Inte helt oväntat väljer dock Nvidia att halvera mängden minne från 12 till 6 GB GDDR5. Det blir en viss kompensering av att grafikprocessorns klockfrekvens höjs med cirka 10 procent till runtomkring 1 100 och 1 200 MHz vid base respektive boost. Sammantaget verkar det dock antyda om att Geforce GTX 980 Ti inte är anpassad för fullt lika extrema upplösningar som Titan X.

Lanseringen av Geforce GTX 980 Ti väntas äga rum framåt sensommaren. Enligt den nuvarande tidsplanen sker introduktionen i september månad, men i vanlig ordning kan detta mycket väl komma att ändras.