Att uppnå rätt balans mellan prestanda och ljudnivå är ingen lätt uppgift. Särskilt klurigt blir det för den som vill ha en riktig muskelmaskin, men samtidigt är allergisk mot minsta lilla fläktljud. Nu presenterar en tysk datorproducent något så ovanligt som ett helt passivt kylt värstingsystem.

I arbetsstationen PC Silentium lyckas den tyska tillverkaren Deltatronic med bedriften att kyla ett helt värstingsystem utan fläkt. Värmealstrande komponenter såsom processor och grafikkrets täcks av kopparblock med värmeledningsrör. Rören leds till chassits sida, som består av ett massivt stycke aluminium och därmed agerar kylfläns.

Kylsystemet kallas för heavy-duty convector cooler och ska klara av att hantera rejält törstiga komponenter, däribland processorer i familjen Intel Haswell-E/EP och flaggskeppen i Geforce 900-serien. Datorn kan exempelvis konfigureras med Intel Core i7 5960X (140 W) alternativ Xeon E5-2687W v3 (160 W) med Geforce GTX 980 (165 W).

Det behöver kanske inte tilläggas att det knappast handlar om någon billig historia. Instegskonfigurationen med Intel Core i7-5820K, Geforce 210 och 16 GB primärminne går loss på inte mindre än 1 990 euro eller motsvarande cirka 18 500 kronor.

Källa: Fanlesstech.