Efter en turbulent tid köpte Toshiba i slutet av 2013 SSD-divisionen av OCZ, som gjorde sig ett namn bland entusiaster med sina påkostade RAM-minnen. Numera satsar bolaget helhjärtat på SSD-enheter och med vertikal integration öppnas möjligheten att konkurrera i lägre prisklasser.

Ett led i detta är nykomlingen Trion 100, som bygger kring TLC-minneskretsar och en kontrollerkrets från Toshiba – inte OCZ. Tanken bakom detta är just att kunna pressa priset för att konkurrera mot andra populära budgetalternativ, så som bland annat Crucials BX100 och Kingston SSD Now V300.

Trots fokus på en låg prispunkt siktar OCZ på förhållandevis hög prestanda, dock inom begränsningarna i gränssnittet SATA 6,0 Gbps. Vid sekventiell läsning anges upp till 550 MB/s och vid slumpmässig 91 000 IOPS. Skrivningar ska också kunna nå liknande nivåer, trots TLC NAND, detta då en del av minnet konfigurerats som snabbare SLC och används som cacheminne.

OCZ vågar inte ge några löften om lansering då enheten fortfarande genomgår validering, men målet är perioden juli–september i år. Trion 100 kommer säljas i kapaciteterna 120, 240, 480 och 960 GB med priser på omkring 0,35 dollar per gigabyte, motsvarande 3,62 kronor per gigabyte inklusive moms.

► Läs alla artiklar från #computex-2015