Det är nu inte långt kvar till det är dags för nästa generation Radeon-grafikkort att se dagens ljus. Förutom en omdöpt 300-serie utan större nyheter förbereder AMD den desto mer intressanta grafikprocessorn Fiji, som ska ta upp kampen om prestandatronen. Nu hittar ytterligare bilder och detaljer ut på nätet.

För det första handlar det om ett gäng nya presentationsbilder som spikar namnet för det nya flaggskeppet. Grafikkortet får namnet Radeon R9 Fury X, där prefixet R9 är nytt mot tidigare uppgifter. En av bilderna visar också videoanslutningarna, bestående av tre fullstora Displayport och en HDMI.

Den andra uppsättningen bilder är av allt att döma de första av grafikkortet i dess färdigställda utförande. De stora skillnaderna mot tidigare är att vattenslangarna från grafikkort till radiator numera är sleevade, samt att fläktbladen ändrat färg från grå till svart.

Det råder nu inte heller några tvivel om att grafikkortet trots dess krympta mått blir en törstig historia. Med dubbla 8-pins PCI Express tillåts grafikkortet dra så mycket som 375 W. Det behöver inte betyda att det drar så mycket, men att det ligger omkring 300 W är ett rimligt antagande. Detta att jämföra mot specificerade 250 W för konkurrenterna Geforce Titan X och GTX 980 Ti.

Lanseringen av Radeon R9 Fury X äger rum senare i juni och prislappen beräknas landa på samma nivå som Nvidia Geforce Titan X, det vill säga över 10 000 kronor.

Källa: Hardware Battle, PC Perspective.