Efter Windows 8 hoppas Microsoft på comeback med Windows 10, där bolaget ur många avseenden tagit ett steg tillbaka och lyssnat på kritikerna. Det betyder inte att operativsystemet blir utan nyheter, tvärtom har den nygamla startmenyn fått ett ansiktslyft, den skamfilade webbläsaren Internet Explorer ersätts av Edge och den personliga assistenten Cortana tillkommer, för att nämna några.

Nu rapporterar Neowin att Microsoft förbereder sig för att färdigställa Windows 10 under veckan. Det här innebär att operativsystemet når den så kallade statusen Release To Manufacturing (RTM), vilket markerar att Microsoft inte kommer lägga till fler finesser och som namnet antyder att det skickas ut till tillverkare, som kan börja förinstallera datorer med Windows 10.

Det här innebär dock enbart att Microsoft är kortsiktigt färdiga med Windows 10. I vanlig ordning kommer operativsystemet uppdateras för att lösa allehanda buggar eller täppa till säkerhetshål. Under hösten planeras dessutom en uppdatering med nya finesser, som någon gång under 2016 följs upp av kodnamn "Redstone".

Windows 10 lanseras skarpt den 29 juli och användare som valt att uppgradera kostnadsfritt ska få tillgång till operativsystemet stötvis, där testare i programmet Windows Insider först får uppdateringen. Därefter kommer Microsoft successivt att rulla ut mjukvaran till resterande användare.