Batteridrivna och portabla hårddiskar med trådlös anslutning kan vara smidiga för masslagring på resande fot. Roterande skivor innebär dock att dessa lösningar alltid kommer ha ett påtagligt avtryck i utrymme och vikt, någonting användningen av NAND-flashminne kan råda bot på.

Det här är receptet för Sandisks senaste satsning Connect Wireless Stick, som med måtten 77 x 19 x 11 millimeter och en vikt på 22 gram inte är mycket större än ett helt vanligt USB-minne. Nämnvärt är att minnesstickan även kan anslutas via det traditionella USB-gränssnittet.

Huvudfinessen är användningen av det trådlösa protokollet 802.11n, som gör det möjligt att överföra och spara filer, men också trådlös strömning av video och musik till upp till tre samtida telefoner, surfplattor och bärbara datorer. Batteritiden anges till uppemot 4,5 timmar, dock endast vid mediaströmning till en ensam användare.

För att hantera och komma åt innehållet på minnesstickan krävs den tillhörande appen Sandisk Connect, som finns tillgänglig för plattformarna Google Android, Apple IOS, Amazons Fire-surfplattor, PC/Windows och OS X.

Sandisk Connect Wireless Stick dyker upp hos svenska återförsäljare inom kort i kapaciteterna 16, 32, 64 och 128 GB med priser på 29,99, 39,99, 59,99 respektive 99,99 dollar, motsvarande cirka 320, 430, 640, 1 060 kronor inklusive moms.