Microsofts operativsystem Windows 10 ligger för dörren och med endast 12 dagar till lansering hittar allt fler detaljer ut på nätet. De senaste uppgifterna avslöjar en ny policy för systemuppdateringar från Microsoft, som tar i med hårdhandskarna för att se till att alla sitter på den senaste versionen.

För alla med Windows 10 Home kommer operativsystemet periodvis att söka efter nya uppdateringar och installera dessa – helt utan förvarning eller möjligheten att stänga av automatiska uppdateringar. Det här framgår av det nya användaravtalet, som återfinns i RTM-versionen av Windows 10.

För användare av Windows 10 Professional finns viss flexibilitet med möjligheten att senarelägga en uppdatering i ungefär åtta månader. När tidsfristen löpt ut ska uppdateringen inte installeras automatiskt, däremot kommer användaren inte få tillgång till de senaste säkerhetsuppdateringarna.

Mest tidsfrist ges till företagsversionen Windows 10 Enterprise, där användare kan välja att ingå i en så kallad Long Term Service Branch (LTSB) som uppdateras vart andra till tredje år. Varje LTSB-version stöds av Microsoft i upp till tio år, vilket kan ses som gott om tid för företag att uppdatera sina mjukvaror.

Fördelen med att påtvinga användare uppdateringar är framförallt att utvecklare kan rikta sina resurser mot en förenlig användarbas med stöd för samma finesser, och att alla sitter på snarlik kod bör också underlätta för Microsoft vid supportärenden. Den uppenbara nackdelen är att en färsk uppdatering kan bryta kompatibilitet med mjukvara från tredjepart och orsaka instabilitet.

Källa: The Register.