Små och utrymmessnåla datorsystem är på frammarsch. Utöver storsäljaren Next Unit of Computing (NUC) arbetar Intel på både datorstickor och enkortsdatorer, men även en ny och flexibel formfaktor för traditionella datorbyggare. På utvecklarkonferensen IDF 2015 avslöjas fler detaljer om en motsvarighet till NUC med riktig processorsockel.

Vad som kallas för Intel 5x5 är en ny NUC-liknande formfaktor för mycket kompakta stationära datorer. Moderkortet mäter endast 140 x 147 millimeter och är därmed 29 procent mindre än Mini ITX på 170 x 170 millimeter. Ett helt datorsystem ska få plats inuti en datorlåda på under en liter.

Vad som skiljer Intel 5x5 från andra lösningar är att processorn monteras i sockel. I prototypen används föregående generations LGA 1150 med stöd för modeller på 35 och 65 W, inklusive fullfjädrade Core i7. Framtida inkarnationer kommer även att ta steget till LGA 1151 för processorfamiljen Skylake.

På anslutningsfronten tillhandahålls plats för två minnesmoduler SO-DIMM i två kanaler, SATA 6,0 Gbps, M.2, Ethernet och trådlöst nätverk. Det finns dessutom kontakter för fyra USB 3.0, mikrofon, hörlurar och två HDMI. Beroende på val av processor(-kylare) och lagringsenhet kan chassits tjocklek hållas nere till ynka 39 millimeter.

Intel talar dock ännu inte om något lanseringsdatum utan stannar vid att demonstrera tidiga prototyper och konceptdatorer.