Sony stod för tre av de stora nyheterna på årets IFA-mässa med mobiltelefonerna i Z5-familjen, varav den yppersta toppmodellen är först ut med 4K UHD-skärm. Likt merparten flaggskepp huserar trion processorn Qualcomm Snapdragon 810, vida känd för att överhetta och snabbt tappa prestanda, så kallad throttling.

Likt många andra aktörer med samma processor hävdar Sony att de lyckats råda bot på problemen, ett påstående som ser ut att vara mer än tomma ord i syfte att lugna orolig Xperia-entusiaster. När bilder på innandömet för 4K-upplösta Xperia Z5 Premium hittar ut på nätet skymtas två värmeledningsrör och kylpasta.

En liknande kyllösning återfinns även i mellanmodellen Xperia Z5, dock utan någon synlig kylpasta. Huruvida värmeledningsrör är en sanning i minstingen Xperia Z5 Compact framgår inte då bilder på dess innandöme saknas, men med tanke på att det rör sig om samma processor finns det sannolikt även i den modellen.

Ett utmärkande problem för Xperia Z4/Z3+ är att telefonen snabbt överhettar och stänger ned kameraappen vid inspelning av 4K-innehåll. Det här är inte fallet med nya Xperia Z5, där Youtube-sidan Btekt visar när telefonen spelar in högupplöst video oavbrutet i tio minuter utan tecken på överhettning, även om telefonen inte helt oväntat börjar kännas "ganska varm".

Modell

Tillgänglighet

Pris

Xperia Z5 Compact

September

5 790 kronor

Xperia Z5

Oktober

6 990 kronor

Xperia Z5 Premium

November

7 990 kronor

Först ut att släppas i Sverige är Xperia Z5 Compact, som senare under hösten får sällskap av standardmodellen Z5 och 4K-upplösta Z5 Premium.

Källa: Xperia Blog.